Specijalni tužilac obavestio predsednicu suda o nameri da podigne optužnice

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Tužilac Specijalizovanih veća pokrenuće uskoro prve postupke pred ovim sudom. Kako je upravo saopšteno iz Specijalizovanih veća Kosova, tužilac je obavestio predsednicu o nameri da pokrene prve postupke. Advokat Nebojša Vlajić to tumači kao jasno izloženu nameru da se podignu prve optužnice.

Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za prethodni postupak, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.

Kako se navodi u saopštenju, u skladu sa Zakonom i Pravilnikom o raspoređivanju sudija Specijalizovanih veća sa liste međunarodnih sudija, predsednica je odredila sudiju za prethodni postupak koji će pregledati optužnice podnete od strane specijalizovanog tužioca.

Sadržaj optužnica ostaje poverljiv sve do trenutka dok ih ne potvrdi sudija za prethodni postupak.

Ovo je jasno izložena namera da se podignu prve optužnice, rekao je u izjavi za KoSSev advokat Nebojša Vlajić, koji se inače nalazi na listi branilaca i zastupnika žrtava ovog suda.

„Javni tužilac ima namere da podigne optužnice protiv nekih lica i očigledno je da su predmeti u tužilaštvu došli do te faze. Zbog toga je on zatražio da se u Specijalizovanim većima imenuju sudije za prethodni postupak kako bi imao ko da primi optužnice i da po njima postupa“, kazao je u izjavi za KoSSev Vlajić.

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu, od novembra 2018. pa do danas, ispitalo je više stotina osoba. Prema navodima kosovskih medija, samo 250 bivših pripadnika „OVK“ je ispitano ili je pozvano na ispitivanje do kraja prošle godine, optužnice još uvek nisu podignute. 

Specijalni sud za ratne zločine pripadnika bivše oslobodilačke vojske Kosova, formiran je za procesuiranje predmeta zločina počinjenih za vreme i posle oružanih sukoba na Kosovu u periodu od 1998. do 2000. godine.

Sud je deo pravosudnog kosovskog sistema, ali će se suđenja odvijati u Hagu, u Holandiji i baviće se zločinima koje su počinili pripadnici OVK nad civilima, kosovskim Srbima, ali i pripadnicima ostalih zajednica, kao i nad Albancima, koji su navodno bili saradnici režima Republike Srbije.

Jedan od najznačajnijih zadataka Suda biće da se rasvetle tvrdnje iznete u izveštaju Specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, usvojenog u januaru 2011. godine.

U Martijevom izveštaju se rukovodstvo OVK, uključujući i sadašnjeg predsednika Kosova Hašima Tačija, optužuje za umešanost u „trgovinu ljudskim organima, otmice i zlostavljanje zarobljenika“ tokom sukoba na Kosovu.

Ovaj sud je još od svog osnivanja 2015, na meti kritika i pokušaja opstrukcije nekadašnje OVK, odnosno dela kosovskih zvaničnika i institucija. Skoro pet godina kasnije, prema i dalje nepotvrđenim informacijama, više stotina lica je ispitano u svojstvu svedoka ili osumnjičenih, a među njima, takođe i dobar deo prištinskih zvaničnika – bivših pripadnika OVK.

Prema Ustavnom amandmanu Kosova iz 2015. na osnovu kog su formirana Specijalizovana veća, kako je nedavno preneo RSE, petogodišnji mandat ovog suda ističe sledeće godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.