Gajić: Tramp i Kremlj odlično razumeju s kim imaju posla, Vučić i Tači – „momci iz drugog tima“

Gajić
FOTO: Politikon

Postoji uzajamno razumevanje o Kosovu i drugim svetskim pitanjima između Trampove administracije i Kremlja i 27. juna u Vašingtonu neće biti napravljen korak prema odvajanju Kosova od Srbije, ocenjuje za Informativnu agenciju “Novorusija” doktor političkih nauka, naučni saradnik beogradskog Instituta za evropske studije, Stevan Gajić.

Posle posete Sergeja Lavrova Beogradu Vučić ne može više da nastavi svoj dogovor s NATO-om o Kosovu. Ukoliko se Rusija ne saglasi sa izmenama rezolucije 1244 SB UN, tada bilo kakav pokušaj Vučića da se dogovori s NATO-om ili s Hašimom Tačijem o predaji Kosova neće proći, tvrdi Gajić.

Podsetio je na to da je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa šefom Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom ove nedelje Vučić kazao da Beograd neće priznati nezavisnost Kosova u zamenu za ulazak u Evropsku uniju, ali je samo dan ranije dopuštao mogućnost kompromisa o Kosovu na koji bi vlast Srbije navodno bila prinuđena pod pritiskom EU i SAD.

Gajić navodi da Vučić Lavrovu nije mogao da kaže ništa drugo, jer „ukoliko bi Vučić otvoreno rekao nešto protiv Rusije, i još u lice Rusije, izgubio bi svoje glasače i raspala bi mu se partija“.

A to što je Vučić juče govorio jedno a sada govori drugo, savršeno odgovara njegovom maniru ponašanja, nema tu ništa strašno. U poslednje vreme on sve češće govori da će doći veoma teški dani. Da, idu teški dani, ali ne za Srbe već za njega.

Vučić više ne može da ispuni očekivanja onih snaga zahvaljujući kojima je došao na vlast, dodao je Gajić.

Tu vidi Vučićeva nastojanja da promeni ustav zbog toga što je u njegovoj preambuli Kosovo sastavni deo Srbije, ali on sada, kako Gajić navodi, „neće smeti time da se bavi“.

Razgovori o promeni ustava dešavaju se pod različitim izgovorima: potrebi smanjivanja broja poslanika, ili promenama u zdravstvu, prosveti itd. Zapravo, za Vučića je glavno da izbaci Kosovo iz Ustava. Ali time sada neće smeti da se bavi

Podseća na to da je Ustavom naznačena krivična odgovornost „za izdaju države ili otcepljenje njenog dela“.

Poseta Lavrova se sa druge strane pokazala kao „pobeda“ za ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića jer će on uprkos najavama nastaviti da vrši tu funkciju i dalje.

Dok je Vučić pored Lavrova stajao ozbiljan i veoma zabrinutog lica, Dačić je bio sav nasmejan, ruskom kolegi poklonio je gitaru a Lavrov mu je uzvratio mikrofonom. Čak je Dačić nazvao Lavrova svojim bratom

Ipak, Gajić smatra da se Moskva neće direktno konfrontirati sa Vučićem.

„Zato što za odbranu svojih interesa i interesa srpskog naroda postoje drugi mehanizmi“, objašnjava.

Pred predstojeće posete Vučića Moskvi 24. juna, pa potom Vašingtonu 27., Gajić ocenjuje da postoji „izvesno razumevanje između Kremlja i Trampove administracije o pitanju Kosova“.

Sa druge strane, nezadovoljstvo pokazuju lideri EU – Merkel i Makron, koje Gajić naziva „atlantističkim snagama“, a da su upravo Tači i Vučić momci tog drugog tima koji se zbog toga plaše Trampa.

Tači i Vučić – koliko god to iznenađivalo gledaoce ruskih federalnih televizijskih kanala, apsolutni su atlantisti i zbog toga se plaše Trampa

Tramp i Kremlj „odlično razumeju s kim imaju posla:

„Tači je bio terorista. Njegovi su postavili spomenike Bilu i Hilari Klinton u Prištini, nazvali bulevar njegovim imenom i čak pokojnom Bajdenovom sinu dali ulicu. Zbog toga ne mislim da će u Beloj kući biti dočekani kao prijatelji. Naravno, tamo će sve ljubazno i lepo izgledati, ali najvažnije je da se tamo neće desiti nepovratna odluka o Kosovu. U tom smislu Lavrovljeva poseta je predivno olakšanje za srpske patriote“, dodao je.

„Kosovo je ‘čedo’ administracije Klintonovih. To čedo bombardovanja Srbije koje je inicirala upravo administracija Bila Klintona“. Dodaje da ujedno Tramp „ruši politiku Klintonovih i Obame“, te da će nakon Irana, Bliskog Istoka, to isto uraditi i sa Kosovom.

Gajić primećuje da su zapravo Putin i Tramp „najpopularniji lideri u Srbiji“.

„Putin, zato što mi u Rusiji vidimo zaštitnika i volimo kad je Rusija jaka. A Tramp zato što je upravo on pobedio Hilari Klinton. A ona je za nas – simbol zla koje nas je ubijalo i koja nam do dan-danas na različite načine nanosi štetu“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.