FSK zahteva od UEFA i FIFA da zabrani Trepči učešće u srpskoj ligi, Trepča i FSS ćute

Fudbal
FOTO: EPA/Armando Babani

Fudbalski savez Kosova u više navrata zatražio je od kosovskih institucija i policije da zabrane održavanje onog što predstavljaju kao „ilegalna fudbalska takmičenja“ Srbije na Severu Kosova, odnosno učestvovanje FK “Trepča” iz Severne Mitrovice u Srpskoj ligi grupe zapad. Juče su uputili zvanična pisma međunarodnim fudbalskim organizacijama, FIFA i UEFA, sa istim zahtevom. Iz FK „Trepča“, međutim, poručuju da nemaju komentar. Ostaje otvoreno pitanje da li će i koje mere preduzeti lokalni i srpski fudbalski savez da sačuvaju srpske klubove na Kosovu u okviru liga pod ingerencijom srpskih fudbalskih organa.

FSK uputio je juče zvanično pisma predsednicima FIFA-e i UEFA-e.

„FIFA i UEFA bi trebalo da odmah momentalno zaustave učestvovanje klubova sa Kosova u sklopu takmičenja koja organizuje Fudbalski savez Srbije. Situacija će eskalirati ukoliko FK ‘Trepča’ bude zaigrala u Srpskoj ligi grupe zapad, što neće tolerisati Vlada, Policija i ostali državni zvaničnici“, navodi se u saopštenju FSK.

Osim toga, FSK zahteva od ovih međunarodnih fudbalskih organizacija da „primoraju“ Fudbalski savez Srbije da promeni svoj status kojim Kosovo predstavlja kao deo svog saveza.

Zatražili su reakciju kosovskih institucija i poručili da je organizovanje „improvizovanih takmičenja na Severu Kosova nelegalno“.

 FSK se oglasio još juna meseca, a nakon što je FK „Trepča“ iz Severne Mitrovice saopštila da će zaigrati u Srpskoj ligi Zapad pri Fudbalskom savezu Srbije, poručivši da je „FSK jedina kompetentna organizacija koja organizuje, upravlja i reguliše fudbalska takmičenja na celoj teritoriji Republike Kosova“.

I dok kosovske sportske vlasti prete potezima vlade u Prištini i policijom, na Severu još uvek ćutnja.

Iz FK „Trepča“, za KoSSev, odbili su da komentarišu ove poteze FSK.

„Stav kluba je da ne dajemo nikakve komentare na tu temu“, poručili su iz kluba, posle više upita sa naše strane.

Kosovo je kao 210. članica FIFA-e primljeno u maju 2016,a  prethodno se nekoliko dana ranije iste godine pridružilo UEFA-i prostom većinom glasova, bez promene Statuta ove organizacije. Ove odluke usledile su posle više godina snažnog lobiranja Kosova i partnera, i čestih opravdanja posebno evropskih sportskih zvaničnika da je odluka da kosovski fudbaleri ravnopravno zaigraju u međunarodnoj areni zasnovana na prednošću sporta nad politikom.

Trepča je evropsku kuću fudbala prozvala tada „kriminalnom organizacijom“, jer je ta odluka dokazala da se „novcem može kupiti sve“. Najavili su tada da za njih u praksi, što se klubova sa severa Kosova i Metohije tiče, i samog FK Trepča iz Kosovske Mitrovice, „stanje ostaje nepromenjeno“.

„Mi smo i dalje okrenuti svom matičnom savezu FS Srbije i FS Kosova i Metohije kao njihovom konstitutivnom članu. Nastavljamo takmičenje upravo onde gde smo i do sada bili, Zonska liga Morava, FS Regiona zapadne Srbije!“ – poručili su tada.

I Fudbalski Savez Srbije još uvek nije reagovao javno. Ostaje otvoreno pitanje da li će se FSS takođe rukovoditi sportskim motivima i sa proaktivnim postupcima – poput kosovskog fudbalskog saveza prethodnih godina u svojoj borbi za fudbal, pokrenuti i uspeti da utiče na međunarodnu fudbalsku federaciju da sačuva postojeće klubove sa Severa Kosova kako bi nastavili da igraju u svojim ligama.

Pročitajte još:

Fudbalski savez Kosova: Improvizovana takmičenja na Severu Kosova nelegalna

Kosovski fudbalski savez tvrdi da neće dozvoliti Trepči da igra u Srpskoj ligi

FK „Trepča“ zaigraće u Srpskoj ligi Zapad posle 17 godina

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.