Kosovo član UEFA-e, snažne reakcije ZA i PROTIV

Zahtev Kosova za prijem u Evropsku fudbalsku uniju (UEFA) prihvaćen je na današnjem redovnom kongresu ove organizacije koji se održava u Budimpešti, u Mađarskoj. Ukupno 28 nacionalnih fudbalskih saveza glasalo je za prijem Kosova, 24 protiv, a dva su bila suzdržana. U prvim reakcijama na prijem Kosova u UEFA, predsednik Fudbalskog saveza Kosova, Fadilj Vokri, istakao je da je ovo "istorijski trenutak za kosovski fudbal", dok je, sa druge strane, predsednik Fudbalskog saveza Srbije, Tomislav Karadžić, naveo da je fudbal "danas poražen", te i da se našao u "raljama politike". I Vokri i Karadžić bili su prisutni na današnjem Kongresu UEFA-e, te su se obojica obratili prisutnim delegacijama, članicama UEFA-e. Oglasili su se i lokalni klubovi sa Severa koji su, poručujući da za njih sve ostaje "nepromenjeno" i da ostaju deo srpskih fudbalskih saveza, UEFA-u nazvali "kriminalnom organizacijom". 

Kosovo je prihvaćeno većinom glasova i postalo je tako 55. članica UEFA-e, iako je predlog Švajcarske o promeni Statuta UEFA-e prethodno odbijen.

Tačka Statuta UEFA-e, prema kojoj članica UEFA-e mora da bude država koja je član Ujedinjenih nacija, na predlog Švajcarske, trebalo je da bude zamenjena formulacijom "većina međunarodne zajednice".

Međutim, od 54 članice UEFA-e za izmenu Statuta, glasale su 33, što je za tri manje od potrebne dvotrećinske većine ili 36 glasova, i ovaj predlog nije prošao. 

Delegacija Švajcarske je, nakon toga, zatražila tajno glasanje o prijemu Kosova, a ovaj predlog je prihvaćen, te je Kosovo, prostom većinom glasova, tačno 28 koliko je i potrebno za prijem, od danas postalo punopravna članica UEFA-e.

Nakon današnjeg prijema u UEFA, gotovo je izvesno da će fudbalskoj reprezentaciji Kosova biti omogućeno da učestvuje na kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. u Rusiji. Takođe, prijemom u UEFA, ispunjen je i jedan od preduslova za prijem u punopravno članstvo u Svetsku fudbalsku asocijaciju (FIFA). 

Čestitke međunarodnih predstavnika

Američki ambasador na Kosovu, Greg Delavi, oglasio se na svom Tviter nalogu kratkom porukom.

"Goool" napisao je Delavi, uz postavljenu fotografiju lopte na kojoj se nalazi zastava Kosova. 


O' Konel: Velika nedelja za sport

Oglasio se, takođe, i britanski ambasador na Kosovu, Rori O' Konel. On je istakao da je prijem Kosova u UEFA "fantastična vest".

"Fantastične vesti da je Kosovo prihvaćeno od strane UEFA-e. Sport treba da približava ljude, i Kosovo ima pravo da bude deo toga. Sa pobedom Lister sitija u Ligi, i sa Kosovom u UEFA setim se zašto volim fudbal. Velika nedelja za sport," napisao je na svojoj profilnoj stranici Fejsbuka O' Konel.


Lunaček: Korak ka ukidanju neprihvatljive izolacije

Potpredsednica Evropskog parlamenta, Urlike Lunaček, prijem Kosova u UEFA ocenjuje kao "važan korak ka ukidanju neprihvatljive izolacije kosovskih spostista, umetnika i građana".

"Dobro vesti iz UEFA-e. Kosovo je od danas 55. članica Evropskog fudbalskog vodećeg tela. To je važan korak ka ukidanju neprihvatljive izolacije kosovskih spostista, umetnika i građana," napisala je Lunaček na svom Fejsbuk profilu.

Vokri: Kunemo se da ćemo braniti vrednosti fudbala

Predsednik Fudbalskog saveza Kosova, Fadilj Vokri, istakao je da je ovo "istorijski trenutak za kosovski fudbal".

Veoma sam uzbuđen da vam se obratim danas kada je Kosovo primljeno u UEFA-u. Ogromna vest za igrače, ljubitelje fudbala. Kunemo se da ćemo braniti vrednosti fudbala. Hvala na glasovima koji su odlučili da postanemo 55. članica UEFA-e," kazao je Vokri u prvim trenucima nakon prijema Kosova u UEFA, prenose kosovski mediji.

Kosovski zvaničnici: Svi smo veoma uzbuđeni, veliki san se ostvario

Po prijemu Kosova u UEFA, takođe su se, uz čestitke, oglasili i kosovski zvaničnici. Među prvima to je učinio kosovski predsednik Hašim Tači.

"Najbolja moguća vest za bezbroj fanova u našoj Republici. Igraćemo sada u međunarodnim takmičenjima – nekada ćemo pobeđivati, nekada gubiti, ali nas nikad neće odvojiti od zelenih polja," napisao je Tači na svom Fejsbuk profilu.

Kosovski premijer, Isa Mustafa, koji je prisustvovao današnjem kongresu u Budimpešti, prijem Kosova ocenjuje kao "veliku pobedu":

"Svi smo veoma uzbuđeni. To je zasluga svih, federacije, građana. Mislim da je ovo velika pobeda. Imali smo težak zadatak, ali smo na kraju osvojili." 

Igraćemo! Igraćemo kao što nikad niko nije igrao pre! Kosovo je od danas član UEFA-e. Čestitke devojčice i dečaci," glasio je tvit vršioca dužnosti kosovskog ministra spoljnih poslova, Petrita Seljimija.

"Kosovo je nova članica UEFA-e. Veliki san se ostvario. Neverovatno je pridružiti se Evropi u ovom najvećem sportu," napisao je takođe na svom Tviter nalogu kosovski ministar za evropske integracije, Bekim Čolaku.Fejsbuk i Tviter planuli 

Oglasio se i veliki broj albanskih korisnika društvenih mreža. Oni čestitaju, ističu da su "ponosni", a neki smatraju i da je ovo "najbolja vest" od kad je Kosovo "proglasilo nezavisnost". 

"Ponosna na svoju zemlju #KosovoinUEFA"; "Kakav trenutak ponosa!#KosovoinUEFA";"#KosovoinUEFA – zato što smo to zaslužili," samo su neki od tvitova. Komentari su vidljivi preko heštega KosovoinUEFA na kojem ima već skoro 3000 tvitova. 

Karadžić: Fudbal u raljama politike, mnogi delegati su bili pod pritiskom svojih vlada​

"Nema pridruživanja UEFA-i osim ukoliko niste članica UN – osim ukoliko niste Kosovo? Sumnjam da će ovo stati ovde"

Iako Tviterom danas ubedljivi dominiraju pozitivni komentari albanskih korisnika i njihovim međunarodnih partnera organizovani pre svega heštegom KosovoinUEFA ima i negativnih.

Poznati tviteraš sa Severa Kosova Marko Jakšić napisao je "Sad je vreme za članstvo Republike Srspke u UEFA. Ista pravila da važe za sve kao za Kosovo," a ova poruka je objavljena nakon poruke evropskog istraživača Džejmsa Kerlindzija – "Dakle, nema pridruživanja UEFA-i osim ukoliko niste članica UN – osim ukoliko niste Kosovo? Sumnjam da će ovo stati ovde".

Sa druge strane, u reakciji na prijem Kosova u UEFA, predsednik Fudbalskog saveza Srbije, Tomislav Karadžić, istakao je da se "fudbal našao u raljama politike," te i da ovaj potez UEFA "može da ima nesagledive posledice po fudbal".

"Četiri godine FSS se borio i odbijao sve pokušaje samoproglašene države, a onda smo dobili najveći udarac od Međunarodnog olimpijskog komiteta, čiji prijem Kosova je bio posebno apostrofiran od strane kosovske delegacije. FSS i naša borba postali su mnogima smetnja i prepreka, ali protiv političke zloupotrebe fudbala nismo mogli. UEFA ima 38 članica čije su vlade priznale nezavisnost samoproglašene države i došli smo zbilja u situaciju da se borimo sami protiv svih," kazao je Karadžić, dodajući: 

"Mnoge delegacije tih zemalja su nam se izvinjavale i govorile kako moraju da slede uputstva političara. U tako neravnopravnoj borbi uspeli smo da sprečimo promenu Statuta koja nam omogućava da nastavimo svoju borbu. I ovaj čin je neće zaustaviti, sada za sve naše ljude i klubove sa Kosova i Metohije, koji već funkcionišu u okviru našeg sistema."

Karadžić je istakao i da "nije tajna" da su "mnogi delegati bili pod pritiskom svojih vlada".

FK Trepča: Ostajemo u Srbiji! UEFA "kriminalna organizacija"

U prvoj reakciji na današnju odluku, FK "Trepča" preko svog Fejsbuk naloga poručio je:

"Odluka sa današnjeg sastanka kriminalne organizacije ‪#‎UEFA u Budimpešti dokazala je da se danas novcem može kupiti sve!

U praksi, što se klubova sa severa Kosova i Metohije tiče, i konkretno FK Trepča iz Kosovske Mitrovice, stanje ostaje nepromenjeno. Mi smo i dalje okrenuti svom matičnom savezu FS Srbije i FS Kosova i Metohije kao njihovom konstitutivnom članu.

Nastavljamo takmičenje upravo onde gde smo i do sada bili, Zonska liga Morava, FS Regiona zapadne Srbije!"

"Jednostavno su morali da slede političke odluke, a 38 vlada zemalja članica UEFA priznale su tvorevinu Kosovo. Rekao sam i ponoviću, ovo je tužan dan za fudbal i UEFA, jer su ovim činom uzdrmani temelji organizacije koja nije smela da poklekne pred političkim pritiscima," dodao je Karadžić.

Dačić: Živimo u svetu interesa i politike, a ne prava i pravila

Prijem Kosova u UEFA je "evidentno odlika političke prirode" i rezultat je "velikog pritiska politike", poručio je ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić.

"Prijem Kosova u UEFA samo još jedna opomena na činjenicu da živimo u svetu interesa i politike, a ne prava i pravila. I da Srbija mora da se realno i racionalno odnosi prema toj činjenici da je moguće da se u slučaju Kosova krši čak i Statut UEFA samo da bi se ostvarila obećanja sponzora kosovske nezavisnosti," kazao je Dačić, preneli su beogradski mediji. 

"Mi sami nećemo priznati Kosovo. Sve ostalo je, kao što smo i danas videli, moguće," dodao je, takođe.

Đurić i Udovičić: Sport u funkciji politike. Nikad nećemo izgubiti dok se borimo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, i ministar omladine i sporta u Vladi Srbije, Vanja Udovičić, poručili su, na zajedničkoj konferenciji za medije u Beogradu, da je današnjom odlukom o prijemu Kosova u UEFA "pogaženo pravo", te "bačen pod noge Statut UEFA-e", a sport stavljen "u funkciju politike". Oni su najavili i da će tužiti UEFA-u Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

"Imaju iluziju ako ikad pomisle da ćemo prestati da se borimo. Nikad nećemo izgubiti dok se borimo," istakao je Đurić, dodajući da će klubovi sa Kosova i Metohije nastaviti da se takmiče u okviru Fudbalskog saveza Srbije.

"Iskoristićemo sve, pa i lične kontakte, kako bi se ova odluka opovrgla," kazao je, takođe, Udovičić, prenose beogradski mediji. 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.