FOTO: Cilj integracije pripadnika CZ-a "širenje državnosti Kosova na Severu"

Svi nekadašnji pripadnici civilne zaštite, integrisani u kosovske institucije, "građani su Republike Kosovo" i imaju "dokumenta o državljanstvu". Cilj njihove integracije je strateške prirode – širenje državnog suvereniteta Kosova na Sever, kroz formiranje centralnih institucija u "ovom delu zemlje". Ovako se kosovska vlada u novom saopštenju još jednom oglasila povodom jučerašnje integracije preostalih 387 pripadnika nekadašnje civilne zaštite u kosovske institucije. Uz saopštenje su ovog puta na zvaničnoj Internet stranici Vlade Kosova dostupne i fotografije potpisivanja ugovora o radu nekadašnjih pripadnika civilne zaštite sa Severa – u prostorijama Administrativne kancelarije Severne Mitrovice.

Kako navode iz Vlade Kosova, juče je "zaključen proces potpisivanja ugovora za uspešno odabrane pojedince, kako bi postali deo institucija Republike Kosovo."

"U skladu sa svojim obavezama, Vlada Kosova je u ovom slučaju integrisala 483 lica, u skladu sa sporazumom u Briselu. Izbor ovih kandidata je izvršen u skladu sa Zakonom o civilnoj službi i radu. Predstavnici kosovske vlade u panelu su izabrali samo kandidate koji ispunjavaju uslove da budu integrisani u skladu sa ugovorom i zakonom, svi su građani Republike Kosovo, imaju dokumenta o državljanstvu, tako da svi su prošli bezbednosne provere od strane Kosovske policije i drugih bezbednosnih institucija u zemlji," navedeno je u saopštenju.  

"Cilj je bio strateške prirode – omogućavanje širenja državnog suvereniteta u severnom delu zemlje kroz uspostavljanje centralnih institucija koje imaju lokalne aktivnosti u ovom delu zemlje, u koje su odsustvovale dugo vremena zbog poznatih političkih razloga," zaključuju iz Vlade Kosova. 

Galeriju fotografija potpisivanja ugovora pripadnika CZ-a za integraciju u kosovske institucije možete pogledati OVDE.

Preostalih 378 pripadnika civilne zaštite koji do sada nisu bili integrisani u kosovski sistem, juče je u Severnoj Kosovskoj Mitrovici potpisalo ugovore o radu u kosovskim institucijama, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. Prvih 105 od 483 pripadnika CZ, potpisalo je ugovore o radu 1. septembra prošle godine, do kada je trebalo da se završi integracija svih pripadnika civilne zaštite.

Kancelarija za Kim: Integracija u privremene institucije samouprave u Prištini, uloga CZ biće očuvana

Iz Kancelarije za KiM sa druge strane tvrde da se integracija pripadnika CZ vrši u "privremenim institucijama samouprave u Prištini", ocenivši da je "prihvatanje uslova od strane Prištine" i pronalaženje trajnog rešenja za upošljavanje pripadnika CZ na Severu KiM-a, "iako zakasneli, mali, ali važan korak" u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. 

"Uloga koju su u srpskoj zajednici na KiM-u pripadnici Civilne zaštite do sada obavljali u okviru te institucije, biće očuvana njihovim angažovanjem u strukturama u kojima su uposleni od 01.01.2016. godine," navela je Kancelarija za KiM nakon potpisivanja ugovora.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.