Dačić nezadovoljan primenom Briselskog sporazuma

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da nije zadovoljan kako se sprovode sporazumi između Beograda i Prištine.

"Albanci to uporno izbegavaju. To je neozbiljno. Ono što smo se dogovorili mora da bude sprovedeno. Mislim da će to biti tema razgovora koji će premijer voditi u Briselu u nastavku dijaloga," rekao je Dačić.

Dijalog premijera Kosova i Srbije biće nastavljen 27. januara. 

Bivši premijeri Kosova i Srbije Hašim Tači i Ivica Dačić su u aprilu 2013. potpisali Briselski sporazum čiju okosnicu čini ZSO, a čije formiranje još nije počelo. 

Dačić je na konferenciji ponovo osudio skrnavljenje hrama Hrista Spasa u Prištini. 

Skrnavljenje hrama, kako je rekao, govori da Kosovo ne samo da ne želi da zaštiti srpsku kulturnu i versku baštinu, već da sistematski radi na njenom uništavanju i da za to kao nagradu dobije da većina evropskih zemalja glasa da Kosovo postane članica UNESKO-a. 

"Kosovo je jedino mesto u Evropi gde nekažnjeno jedan hrišćanski hram možete da pretvorite u javni toalet. Zamislite da je to urađeno sa jednim muslimanskim hramom, negde na bliskom istoku, ili tamo gde je islam dominantan,"  rekao je Dačić.

B92/Beta

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.