Fon Kramon: Očekujem da pitanje tablica na Kosovu bude rešeno do kraja jula

Viola fon Kramon
FOTO: KoSSev

Izvestilac EP za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je u Strazburu da očekuje da nerešeno pitanje Beograda i Prištine o registarskim tablicama bude rešeno do kraja jula.

„Postoji dugo nerešeno pitanje registarskih tablica i nadali smo se da ćemo i to moći da rešimo ovog meseca, ali uvek ima uspona i padova i u ovom trenutku ne vidimo volju sa obe strane, ali generalno pokušavamo da pronađemo rešenje pre kraja jula ili bar u razumno vreme tokom leta“, izjavila je ona nakon usvajanja rezolucije o Kosovu.

Prošle nedelje kosovska vlada je donela odluku o uvođenju nove mere reciprociteta prema Srbiji, koje uključuju obaveznu zamenu ličnih karata izdatih od srpskih vlasti privremenom potvrdom, kao i obavezu preregistracije vozila na „RKS“ tablice do 30. septembra.

Rezolucija o Kosovu usvojena je danas sa 469 glasova za, 96 je bilo protiv, a 72 uzdržana.

U rezoluciji o Kosovu evroposlanici su pohvalili povećanu političku stabilnost i posvećenost Kosova evropskom putu i ponovili poziv članicama EU u Savetu da hitno daju bezvizni režim za građane Kosova, ističući da dalje odlaganje potkopava kredibilitet EU.

Danas usvojenom rezolucijom Evropski parlament prvi put poziva Srbiju i Kosovo da postignu sporazum o normalizaciji odnosa „zasnovan na međusobnom priznanju“.

Fon Kramon je novinarima rekla da rezolucija o Kosovu obuhvata vladavinu prava, sudstvo, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„U rezoluciji pozivamo na implementaciju ustavne odluke o Visokim Dečanima i izgradnju puta koji prolazi kroz zaštićenu zonu. Pozivamo vlasti da nemaju selektivan pristup primeni vladavine prava u ovom slučaju“, rekla je ona.

Dodala je da neprimenjivanje dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine „pokazuje manjak posvećenosti“, što je kritikovano u izveštaju.

Povezane vesti:

RSE: EP usvojio Rezoluciju kojom se poziva na uzajamno priznanje Srbije i Kosova

Kramon o izveštaju: Vladavina prava za sve, primenite presudu o Dečanima i pokažite da nema selektivnosti

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.