Petković: Prvo ih proglase za teroriste pa ih oslobode – „antisrpska histerija“

Petković
FOTO: KoSSev

„Antisrpska histerija i kampanja lažnih vesti u režiji Aljbina Kurtija je na vrhuncu“, oglasio se večeras direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, nakon večerašnjeg puštanja srpskih državljana koji su dan ranije u Prštini uhapšeni nakon što su kupili ambleme „OVK“.

Kosovska policija privela je juče u Prištini pet osoba – tri iz Srbije i dve sa Kosova. Razlog hapšenja izostao je u odgovoru KP na upit našeg portala.

Za to vreme, KosovaPress i drugi prištinski mediji, pozivajući se na svoja saznanja, pisali su da su oni uhapšeni zbog kupovine amblema OVK.

Ujedno navode i da su srpski državljani pripremali plan da sačine video snimke „na kojima se tvrdi da su neki vojnici obučeni u uniforme OVK spremni da zauzmu Sever Kosova“, te da je Srbija htela da lažiranjem događaja dođe do „povoda da vojno interveniše kako bi zaštitila Srbe na Severu Kosova“.

Advokatica jednog od optuženih, Jovana Filipović, kazala je danas za KoSSev, a neposredno pre puštanja, da su oni bili optuženi za izvršenje krivičnih dela iz člana 138 Krivičnog zakonika Kosova – Pripremanje terorističkih dela ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova.

Ona je, za razliku od navoda medija u Prištini, kazala da je njen klijent kolekcionar sa potvrdom Udruženja kolekcionara Republike Srbije kao i da je vlasnik prodavnice u Nišu u kojoj prodaje vojnu, tj. maskirnu opremu i ratna obeležja, te da je zato kupio ambleme.

Nakon njihovog oslobađanja, večeras se oglasio direktor Kancelarije za KiM, navodeći da je „antisrpska histerija i kampanja lažnih vesti u režiji Aljbina Kurtija na vrhuncu“.

„Prvo su trojica Srba privedena i proglašena od strane Prištine za teroriste, a zatim su pušteni!“, navodi Petković.

„Potom su Srbi optuženi da su sami rušili svoja groblja u vreme Zadušnica!?“, upitao je direktor Kancelarije za KiM.

Osvrnuo se i na navode o tome da Srbi spremaju „iscenirani napad“

„Uz sve to, plasiraju se laži da Srbi spremaju nekakav iscenirani napad na sever?! Neka Priština prestane da obmanjuje i veštački stvara krizu“, naveo je.

Uz poruku „prestanite sa lažnim vestima“, na kraju navodi da će Beograd da nastavi da čuva mir i stabilnost.

Pročitajte još:

Filipović: Pušteni Srbi koji su bili uhapšeni u PR zbog krivičnih dela u vezi sa terorizmom

KP potvrdila hapšenje srpskih državljana i građana sa Kosova u PR; KosovaPress o „Pandi 2“ i kupovini uniforma OVKPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.