Express: Tači tajno otputovao u SAD

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)


Gazeta Express saznaje da se predsednik Kosova, Hašim Tači, nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, na putu koji je držao u tajnosti nekoliko dana. Pre nekoliko dana je objavljeno da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nenajavljeno otputovao u Sjedinjene Američke Države. Opozicione stranke iz Beograda optužile su Vučića da je uključen u tajne pregovore sa Hašimom Tačijem, prvo u Parizu, a kasnije i u SAD-u.  Ranije je prestižni austrijski list "Der Standard" izvestio da su njih dvojica uključeni u razgovore u vezi sa podelom Kosova, ali je ova opcija zabranjena nakon intervencije Berlina.

Kosovski mediji o podeli od prošlog meseca 

Kosovski mediji su prošlog meseca intenzivno izveštavali o navodnim razgovorima o "podeli", "razmeni teritorija", odnosno "etničkom razgraničenju" i to između, navodno najviših srpskih i kosovskih predstavnika – Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, a uz umešanost albanskog predsednika Edija Rame, kao i grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa.

Međutim, Tači se nakon serije napisa, potom, javno distancirao od ideje o podeli. 

Etničko razgraničenje i to na Kosovu i Metohiji više puta je takođe pominjano u Beogradu. Nakon Ivice Dačića, to je u dva navrata učinio i srpski ministar vojni, Aleksandar Vulin. Detaljnije čitajte u vestima: 

Vučić u sredu s Guterešom u Njujorku

Tači i Vučić na tajnoj večeri u Parizu

"Kosovo ne prihvata podelu, razmenu teritorije, ili autonomiju"

Sava Janjić: Podela bi imala užasne posledice za sve, Srbi bi nestali sa Kosova, do rešenja u dijalogu

Gazeta Express: Tači se javno distancirao od ideje o podeli Kosova. Nemačka takođe protiv

Gazeta Express: "Tači u Briselu o podeli Kosova?"

Tači: Podela Kosova nemoguća, nadam se dogovoru sa Beogradom 2018.

Jeremić: Vučić Amerikancima predložio podelu, poražavajući rezultati Beograda za kosovsko pitanje

Noje cirher cajtung: Podela Kosova "probni balon Beograda"

Gazeta Express: Austrija se distancirala od Štraheove izjave, demanti iz Štraheovog kabineta

Gazeta Express: "Tači u Briselu o podeli Kosova?"

Štrahe: Sever Kosova treba da ima pravo na samoopredeljenje

Vulin predložio razgraničenje između Srbije i "Velike Albanije" – na Kosovu i Metohiji

Unutrašnji dijalog o KiM: Adresa za rešenje srpsko-albanskog sukoba – Tirana, ne Priština

Predsednik Kosova Hašim Tači dugo je boravio u inostranstvu. Polovina ove posete bila je javna, a polovina će biti tajna.

Tači je prvobitno otputovao u London gde je promovisao svoju nedavno objavljenu knjigu. Kasnije je otputovao u Pariz, gde je takođe promovisao knjigu i odlikovao bivšeg predsednika Sarkozija i bivšeg ministra spoljnih poslova, Bernara Kušnera.

Nakon Pariza, Predsednik nije ništa učinio javno u vezi sa svojim aktivnostima.

U Srbiji, bivši ministar spoljnih poslova, Vuk Jeremić, optužio je Vučića da je imao tajnu večeru sa Tačijem, pre nego što se kasnije sastao sa predsednikom Makronom.

Jeremić je onda saopštio da je Vučić otputovao u Sjedinjene Države kako bi nastavio tajne pregovore s Tačijem i provocirao ga pitanjem: "Jeste li u istom hotelu?".

U svakom slučaju, Gazeta Express saznaje da Tači već nekoliko dana boravi u Sjedinjenim Državama.

Srpski mediji su, pozivajući se na izvore, objavili da je predsednik Srbije imao sastanke sa zvaničnicima američke administracije, nazivajući ih diplomatskom ofanzivom u vezi sa pitanjem Kosova.

Ali, Tačijeva priča sa Vučićem se ne završava ovde.

Oni će u petak biti u Briselu, gde ih je Mogerini pozvala na razgovore na visokom nivou, u vezi sa definisanjem formata dijaloga za normalizaciju odnosa.

Tokom vikenda, bečki list "Der Standard" pisao je o pregovorima o podeli Kosova.

Prema navodima ovog lista, Nemci su sprečili podelu Kosova, koju su favorizovali Srbi, ali i kosovska strana zbog umora po pitanju Severa. 

Ovo je, smatraju diplomate, takođe učinilo da se umeša Berlin.

Ali, jedan zvaničnik, pod uslovom anonimnosti, rekao je austrijskom listu da se plaši da će Tači i Vučić razgovarati preko drugih kanala o podeli Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.