Predsedništvo: Vučić će o razgovorima u Njujorku obavestiti javnost

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se danas u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, Antonijom Guterešom. O sadržini ovog i svih drugih razgovora koje je vodio u Njujorku, Predsednik Vučić uskoro će obavestiti javnost u Srbiji – saopšteno je iz Predsedništva.

Iz Predsedništva u kratkom saopštenju za medije, navode da je Vučić sa Guterešom – razgovarao o situaciji u regionu i trenutnom stanju dijaloga Beograda i Prištine.

Pročitajte još:

Express: Tači tajno otputovao u SAD

Vučić u sredu s Guterešom u Njujorku

Šta radi Predsednik Srbije u Njujorku?

Tači i Vučić na tajnoj večeri u Parizu

Radio Televizija Srbije izvestila je da se Predsednik založio za poštovanje Rezolucije 1244, veću ulogu UNMIK-a i pronalaženje kompromisnog rešenja za KiM.

Vučić je u razgovoru sa Guterešom, naveo je RTS, rekao i da je Srbija spremna na saradnju kako sa međunarodnim organizacijama, tako i sa kosovskim Albancima, i istakao značaj pronalaženja kompromisa.

Naglasio je da je Srbija spremna da prihvati kompromis i ponovio da to "ne znači da jedna strana dobije sve, a druga izgubi sve, već da obe strane nešto treba da daju i ulože".

Gutereš je, dodao je RTS, u potpunosti podržao nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Ocenio je da broj povratnika nije zadovoljavajući i da taj proces treba da se ubrza, istakavši da sva pitanja na KiM-u – treba rešavati na, ocenio je, "miran i politički način".

Da je Predsednik Srbije u Njujorku javnost je saznala nakon što je lider Narodne stranke, Vuk Jeremić, na Twitter-u tvrdio da je Predsednik Srbije u SAD, ali i da se prethodno sastao u Parizu sa kosovskim kolegom, Hašimom Tačijem. 

Generalni sekretar Predsednika Srbije, Nikola Selaković, negirao je, međutim, da se Vučić tajno sastajao sa Tačijem.

Jeremić je u međuvremenu izneo novu tvrdnju da je sastanak sa Guterešem zatražen nakon što je obelodanjeno da je Vučić u Njujorku.

"Nakon što je u javnost procurelo i postala tema da je on tamo, onda je priznao da je tamo i navrat-nanos u ponedeljak uveče tražio sastanak sa Guterešom. A Generalni sekretar je dužan da, izađe u susret kada traži šef države članice – da da sastanak," kazao je Jeremić za N1

Niko ne traži sastanak 24 sata ranije, naveo je i dodao da se "to ne radi u UN-u". 

"Ali sve ovo ne bi bilo toliko kontroverzno da se ne dešava u prelomnom trenutku za budućnost kosovskog problema," istakao je. 

Tvrdi i da je i Tači otputovao za Njujork kada i Vučić, što je u međuvremenu tvrdnja koju je objavio i prištinski Express.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.