Express: Saljihaj oslobođen optužbi i za ubistvo Šerifija iz 2004. godine

presuda
Foto: Gazetaexpress.com

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Osnovni sud u Uroševcu izrekao je oslobađajuću presudu Hesetu Saljihaju (Salihaj) optuženom za teško ubistvo.

Oslobođen je za krivično delo iz člana 147. stav 9. krivičnog zakonika Kosova,
čiji član predviđa kaznu od najmanje deset godina zatvora ili dugotrajnu kaznu zatvora.

Presudu je u četvrtak saopštio predsedavajući sudija Ibrahim Idrizi. Inače, Apelacioni sud je vratio ovaj slučaj na ponovno suđenje.

Heset Saljihaj oslobođen je optužbe da je 21. oktobra 2004. godine oko 01:30 u Uroševcu sa namerom lišio života sada preminulog Nezira Šerifija, bivšeg šefa Kosovske policije, u predratnom periodu na Kosovu.

Navodi se da je u ulici „Astrit Bitići“ u Uroševcu, dok se pokojni vraćao svojoj kući, Saljihaj ispalio nekoliko hitaca u njega i tom prilikom je (Šerifi) usled zadobijenih povreda preminuo na mestu događaja, dok je Saljihaj pobegao sa lica mesta, ali na mestu događaja, ostao mu je novčanik sa dokumentima: lična karta, vozačka dozvola i neke lične fotografije.

KoSSev:Saljihaj prethodno oslobođen za ubistvo dvojice Srba

Podsetimo, Osnovni sud u Uroševcu je pre odluke Apelacionog suda o vraćanju slučaja na ponovno suđenje osudio Saljihaja na 12 godina zatvora.

Predsedavajući sudskog veća, Ibrahim Idrizi, kazao je tada da su za izricanje ove presude uzete u obzir olakšavajuće okolnosti zasnovane na činjenici da optuženi Saljihaj nema krivičnu evidenciju i da će se ovom vrstom sankcije ostvariti svrha kazne.

Osim za ubistvo Nezira Šerifija (Nezir Sherifi), Heset Saljihaj istom optužnicom teretio se i za ubistvo dvojice Srba – Borka i Dobrivoja Stolića počinjenih 17. marta 2004. godine. Međutim, kako je juna meseca prošle godine pisala Zakletva za pravdu, on je, za ova ubistva oslobođen usled nedostanka dokaza.

Prema tadašnjoj optužnici Specijalnog tužioca, Heset Saljihaj je, u saradnji sa nepoznatim osobama, „vođenim nacionalističkim motivima“, namerno lišio života Borka i Dobrivoja Stolića, tako što je 17. marta 2004., kasno popodne, dok su pokojnici bili ispred svoje kuće, u selu Drajkovce, sa drugim nepoznatim osobama, pucao u njihovom pravcu svojim oružjem AK-47, i u ovom slučaju je pokojni Dobrivoje Stolić preminuo usled zadobijenih povreda na licu mesta, dok je Borko Stolić od dve zadobijene povrede, jedne u trbuhu i jedne na desnoj strani bedara, preminuo na putu do bolnice.

Prema navodima iz optužnice, nekoliko pripadnika Kosovske policije stiglo je na mesto događaja, kako bi ga obezbedili, dok je Saljihaj, bežeći sa lica mesta, zajedno sa nepoznatim osobama, nekoliko puta pucao u njihovom pravcu. Oni (policajci), međutim, nisu bili pogođeni, javila je tada Zakletva za pravdu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.