Od 15. jula, bližim članovima porodice biće dozvoljeno da posete pripadnike „OVK“ u Hagu

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Specijalni sud odlučio je da omogući bliskim rođacima optuženih da posete svoje rođake koji se nalaze u pritvoru Specijalnog suda u Hagu.

Portparolka Specijalnog suda, Angela Griep, izjavila je za Express da će supružnici ili partneri, roditelji i deca optuženih od 15. jula moći da posete Haški pritvorski centar i da se prvi put, nakon više od pola godine, sastanu sa onima koji su tamo pritvoreni.

Zapisničar je obavestio pretpretresnog sudiju o ažuriranju mera ublažavanja u pritvorskim sobama Specijalizovanih veća. Prema ovom ažuriranju, medicinski službenik je savetovao lične porodične posete supružnika ili partnera, roditelja, dece, koje će od 15. jula 2021. biti dozvoljene za pritvorenike. Očekuje se da će posete ostalim članovima porodice biti nastavljene u avgustu i septembru, ako ocena prve faze bude pozitivna“, rekla je Griep.

Specijalni sud saopštava i da će nastaviti da radi na olakšavanju mera.

„Zapisničar će nastaviti da nadgleda situaciju i stupa u kontakt sa medicinskim službenikom kako bi nastavio da olakšava mere čim to zdravstveno bezbednosna situacija dozvoli. Štaviše, video posete će i dalje biti omogućene sa bliskim rođacima pritvorenika što je više moguće“, rekla je Griep u izjavi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.