CIK: Počela prijava političkih subjekata za lokalne izbore na Kosovu

Izbori Sever Sveti Sava
Foto: KoSSev

Kosovska Centralna izborna komisija započela je pripreme za lokalne izbore 17. oktobra na Kosovu. Iz ove komisije danas su saopšteni datumi, kako su naveli, glavnih aktivnosti, a prijavljivanje političkih subjekata je i zvanično počelo danas.

Prijavljivanje političkih subjekata trajaće do 16. avgusta.

Za one političke partije koje na izborima učestvuju putem Koalicije, prijavljivanje je počelo danas i trajaće do 30. juna.

Podnošenje zahteva za verifikaciju kandidata počinje 22. juna i završava se 23. avgusta, dok će odluka CIK-a za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata biti doneta do 1. septembra.

Do 8. septembra održaće se žrebanje za redosled političkih subjekata na glasačkom listiću.

Izborna kampanja počinje 16. septembra i trajaće do 15. oktobra.

Što se tiče registracije birača van Kosova, ona će se vršiti od 10. jula do 18. avgusta.

Za one koji su uspešno registrovani kao birači van Kosova, glasanje putem pošte počinje 15. septembra i trajaće tačno mesec dana do 15. oktobra.

Period prijave za registraciju birača kod kuće počinje 18. avgusta i završava se 2. oktobra, za birače sa posebnim potrebama prijava počinje 23. septembra i završava se 2. oktobra.

Identifikacija birača koji su inficirani koronavirusom počinje 5. oktobra i trajaće do 14.oktobra.

Od 20. jula počinje i period  za promenu biračkog mesta u opštini i trajaće do 7. septembra.

Kako su saopštili iz CIK-a, prigovor na potvrđivanje biračkog spiska počeće 24. avgusta i trajaće do 7. septembra, a CIK će konačni birački spisak da potvrdi 14. septembra.

Imenovanje članova opštinskih izbornih komisija počinje 28. juna i završava se 30. juna, dok imenovanje članova saveta biračkim mestima počinje 30. septembra i završava se 2. oktobra.

Određen je i datum za prijavu posmatrača.

Prijava za akreditaciju dugoročnih posmatrača (za ceo izborni proces) političkih subjekata i NVO počinje 1. jula i završava se 15. septembra, prijava međunarodnih dugoročnih posmatrača i medija počinje 1. jula a završava 2. oktobra.

Prijava za akreditaciju kratkoročnih posmatrača odnosno na sam dan izbora političkih subjekata i NVO počinje 30. jula i trajaće do 27. septembra.

Odluku o datumu održavanja izbora donela je u utorak kosovska predsednica, Vjosa Osmani nakon konsultacija sa predstavnicima političkih partija.

Raspisivanju izbora je prethodila smena dosadašnje predsednice CIK-a, Valjdete Dake i imenovanje novog predsednika ove komisije Krešnika Radonićija.

Ovo je inače i prvi sastanak Centralne izborne komisije, kojem je  predsedavao upravo Radonići.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.