Institucionalna kriza, Briselski dijalog u zastoju

Izvor: RTK2/Agencije (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Kosovo je zbog nemogućnosti da izabere vladu zapalo u institucionalnu krizu zbog koje je u zastoju i dijalog Beograda i Prištine, ocenjuju analitičari na Kosovu, prenose elektronski mediji.
 
Političke stranke su podeljene u dva suprotstavljena bloka na čelu sa Demokratskom partijom Kosova Hašima Tačija i Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja od kojih svaki tvrdi da ima većinu i da će formirati vladu Kosova. 
 
Proces formiranja Specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila takozvana OVK je takođe u zastoju, a analitičari navode da zbog ovoga i drugih problema ” bledi imidž” Kosova na međunarodnom planu. 
 
Uz to mediji izveštavaju da je Kosovo ovih dana suočeno i sa najopasnijim vidom radikalizma i ekstremizma o čemu svedoče i poslednja hapšenja, dok je posle izveštaja glavnog tuzioca Klinta Viljamsona krenulo i licitiranje sa imenima potencijalnih osoba koja će biti na optuzeničkoj klupi, a pominjani su i i glavni komandanati OVK na čelu sa Tačijem.
 
Komentarišući institucionalnu blokadu, direktor Centra za Balkanske studije u Prištini Fadilj Lepaja rekao je da DPK Hašim Tačija sa svojim novim, ”po mnogocemu čudnim” partnerima, nema dovoljan broj, odnosno ima samo trećinu poslanika, iako ima potpunu kontrolu u drustvu, čak i nad medijama i takozvanim civilnim drustvom.
 
”To je postigla pozivajuci se na ratne zasluge, posleratne, narocito onih za proglašenje nezavisnosti. S druge strane nova koalicija oko Demokratskog saveza Kosova nije složna oko ciljeva i prioriteta nove vlade za koju oni imaju dovoljan broj poslanika, ” kaže Ljepaja.
 
Prema njegovim rečima ”broj” njihovih poslanika je uslovljen ustupcima koje traži naročito pokret Samoopredeljenje.
 
Srpska zajednica, ocenio je, pokušava da nađe ravnotežu nakon Tačijeve vlade i time postigne pregovaračku poziciju koja bi pogodovala ciljevima srpske zajednice na Kosovu. 
 
”Tako se, uz rezerve međunarodne zajednice prema nekim ciljevima pokreta Samoopredljenje sve to pretvorilo u pravu političku pijacu u kojoj se Tačijeva DPK nudi svima, nudi čak i položaj predsednika vlade ali opet ne uspeva da prikupi dovoljan ”broj” da bi sastavila vladu, ”rekao je analitičar. 
 
S druge strane nova koalicija ne stiže da napravi prioritete prihvatljive za sve, dodao je on.
 
”U takvoj situaciji svi prave računice, a aktuelna koalicija na vlasti je postala destruktivna pokušavajući da sačuva vlast po svaku cenu”, kaže Ljepaja.
 
On smatra da su nedavna hapšenja ekstremista na Kosovu bila ishitrena i neselektivna po principu ”uhapsi svakog sa bradom” i da borba protiv ekstremizma ili terorizma ne daje rezultate kad se u to uvlači celo društvo i uz toliku buku.
 
”Nažalost ja mislim da je to samo loša propaganda koja ide u korist baš ekstremistima. Naime, nije isključeno da je sva ta buka u funkciji prikrivanja institucionalne blokade ali i drugih važnih procesa koji se u društvu dešavaju, a to je odlazak jedne grupe zvaničnika koji su mislili da zbog svojih ratnih zasluga imaju prvao da budu iznad zakona”, kaže Ljepaja.
 
Po njegovm mišljenju dijalog u Briselu treba da bude nastavljen, iako je, kako ocenjuje dosada bio prilično ”neiskren” a obe strane odugovlačile proces često prihvatajući dogovor tek pošto bi potpuno izmenile suštinu nekog pitanja.
 
”Po mom mišljenju razgovore treba da vode snage okrenute budućnosti i Evropi a ne oni koji cepidlače oko prošlosti. Prošlost je stvar istorije ili zakona. Tu politika nema mnogo posla. A budućnost je zajednicka za sve narode Balkana,” zaključio je on, uz ocenu da 
”Srbija neće moći u EU sa teretom Kosova na svojim plećima, kao ni Priština dok ne sredi odnose sa srpskom zajednicom na Kosovu”.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.