Express: Počinje drugo polugodište po kosovskom obrazovnom sistemu

Škola, učenici, test testovi
Ilustracija/FOTO: Depositphotos/Oksun70

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Učenici osnovnih i srednjih škola na Kosovu drugo polugodište 2020/2021 će započeti prisutni u školama, kaže vršilac dužnosti ministra obrazovanja i nauke, Ram Ljikaj (Ramë Likaj). Međutim, nastavnici imaju zahteve koji moraju da se ispune kako bi sa nastavom moglo da se krene u predviđeno vreme.

Vršilac dužnosti ministra, Ljikaj, u razgovoru za Radio slobodna Evropa kaže da ne postoji nova odluka, pa će se sa nastavom nastaviti prema uputstvima Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZK) radi održavanja zdravlja učenika u školama. U upustvu se navodi da škole moraju osigurati da se poštuje određena bezbedna udaljenost od najmanje 1.5 metara, da se svakom učeniku i članu školskog osoblja svakodnevno mora meriti temperatura.

Pripreme za nastavak nastave su, prema Ljikajevim rečima, već započete, i većina škola je dezinfikovana.

„Opštinska odeljenja za obrazovanje neprestano snabdevaju škole zaštitnom i dezinfekcijskom opremom. Kontigent će takođe doći iz ministarstva, ali i od donatora i razvojnih partnera. Tako da smo spremni, ako ne dođe do promene u pogledu preporuka Ministarstva zdravlja i NIJZK da se pripremamo za početak drugog polugodišta 18. januara 2021. godine“, rekao je Ljikaj.

Aktuelna vlada Kosova, kako bi sprečila širenje koronavirusa, odlučila je da se prvo polugodište 2020/2021. godine završi 18. decembra, a drugo polugodište počne 18. januara.

Prema školskom kalendaru, nastava na Kosovu trebalo je da se završi 24. decembra, a krene 8. januara.

Školska 2020/2021. godine počela je 14. septembra i planirano je da se realizuje kroz tri scenarija. Scenario A se bavi slušanjem nastave u školskim uslovima. Scenario B ili kombinovano učenje, uključuje delimični povratak učenika u škole (prisustvo učenika u školama u kombinaciji sa učenjem na daljinu) i scenario C je učenje na daljinu ili na mreži.

Čak i čelnici Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture (USONK) tvrde da bi drugo polugodište trebalo da krene u školskim zgradama. Predsednik ovog sindikata, Rahman Jašaraj (Rrahman Jasharaj) rekao je da je u dogovoru sa Ministarstvom prosvete i nauke odlučeno da se sa nastavom nastavi u školama 18. januara.

„Učenje u školi je plodonosnije i daje veće rezultate jer se pokazalo da je učenje na mreži teže kada je situacija na Kosovu u pitanju“, rekao je Jašaraj.

Ali, Rahman Jašaraj kaže da nastavnici imaju zahteve koji bi trebalo da se ispune kako bi nastava bila započeta u zakazano vreme. USONK traži od Vlade Kosova da dodeli dodatna sredstva – 100 evra na ime zarade zaposlenima u obrazovnom sektoru za mesece oktobar, novembar i decembar prošle godine, da bi se nastavilo sledeće godine za sve koliko traje pandemija koronavirusa.

Prema njegovim rečima, ovaj zahtev upućen je zato što nastavnici rizikuju da se zaraze koronavirusom. Prema USONK u prvom delu školske godine, samo u vremesnkom intervalu od 11. novembra do 14. decembra prošle godine, 2.301 prosvetni radnik je zaražen koronavirusom.

„Ukoliko ovo ne bude išlo kako treba, bojim se da Upravni savet na sastanku koji ćemo održati… možemo upozoriti na određene sindikalne akcije koje nisu poželjne“, izjavio je.

Vršilac dužnosti ministra obrazovanja i nauke, Ram Ljikaj, kaže da razume posvećenost nastavnika, ali i da iznos koji zahteva USONK ne može da priušti budžet.

Međutim, kaže da je tražio od sadašnje Vlade Kosova da dodeli fond od oko pet miliona evra za pomoć nastavnicima zbog opterećenja tokom pandemije. Ali, dodaje da na ovo pitanje još uvek nema odgovora.

U slučaju infekcije nastavnika ili učenika u školi, prelazi se iz škole na nastavu na daljinu. Ovo pitanje je regulisano protokolom odgovora. Odluka o prenošenju učenja iz škole na daljinu zavisi od ukupnog broja inficiranih učenika. Nivo je 200 prema 1. Ako u školi ima 1.000 učenika, a više od pet je zaraženo koronom, nastava se prebacuje na scenario C tj. učenje na daljinu.

KoSSev: Vlada Srbije odlučila je juče da nastava u osnovnim i srednjim školama bude nastavljena takođe 18. januara, a po dinamici po kojoj se odvijala u septembru. Srednjoškolci će pohađati nastavu svake druge nedelje – po pola odeljenja u smeni, a osnovci će ići u školu svaki drugi dan. Ovo se odnosi i na obrazovne institucije na Kosovu koje rade po srspskom obrazovnom sistemu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.