EU postigla privremeni dogovor o digitalnoj potvrdi o kovidu

Prelaz, Granica merenje temperature kovid korona
FOTO: KoSSev

Pregovarači Evropskog parlamenta i Saveta postigli su privremeni dogovor o digitalnoj potvrdi EU o kovidu, kako bi bilo olakšano slobodno kretanje u Evropi tokom pandemije, saopšteno je iz Evropskog parlamenta.

Kako se navodi, cilj je da se olakša pravo na slobodno kretanje tokom pandemije i doprinese postupnom ukidanju ograničenja.

Potvrda će biti dostupna u digitalnom ili papirnom obliku. Služiće kao potvrda da je osoba vakcinisana protiv koronavirusa ili da je nedavno dobila negativni rezultat testiranja ili se oporavila od infekcije. U praksi će to biti tri zasebne potvrde. Zajednički okvir EU omogućiće državama članicama izdavanje potvrda koje će biti prihvaćene u drugim državama članicama EU, navodi se u saopštenju.

Uredba o digitalnim potvrdama EU o kovidu trebalo bi da bude na snazi 12 meseci. Potvrda neće biti preduslov za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom, dodaje se.

„Iako današnji dogovor ne ispunjava u potpunosti zahteve Parlamenta, njime se zasigurno označava znatno poboljšanje trenutnog statusa kvo za milione građana EU. Digitalna potvrda EU o kovidu vratiće slobodu kretanja unutar EU, jer države članice počinju da ukidaju ograničenja slobodnog kretanja širom Evrope. Taj sporazum je prvi korak ka oporavku šengenskog područja“, rekao je predsednik Odbora za građanske slobode i izvestitelj Huan Fernando Lopes Agilar u četvrtak.

Najmanje 100 evra za kupovinu testova za kovid

Kako bi podržala mogućnost „dostupnog i cenovno pristupačnog testiranja”, Evropska komisija se obavezala da će mobilisati „najmanje 100 miliona evra” u okviru Instrumenta za hitnu podršku za kupovinu testova za infekciju virusom SARS-CoV-2 u svrhu izdavanja potvrde EU testa za kovid-19. To bi posebno trebalo da koristi osobama koje svakodnevno ili često prelaze granice kako bi otišle na posao ili u školu, posećivale bliske rođake, potražile lekarsku pomoć ili se brinule za najbliže.

Pregovarači su se složili da će, prema potrebi, biti mobilisana dodatna sredstva, preko odobrenih 100 miliona evra, ako to odobre nadležne institucije.

Dodatna ograničenja putovanja – samo ako su neophodna

Države članice ne bi trebalo da uvode dodatna ograničenja putovanja, kao što su karantin, samoizolacija ili testiranje „osim ako su potrebna i neophodna za zaštitu javnog zdravlja”, kao odgovor na pandemiju bolesti kovid-19, uzimajući u obzir i dostupne naučne dokaze, „uključujući epidemiološke podatke koje je objavio Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC)”. O takvim merama trebalo bi obavestiti druge države članice i Komisiju najkasnije 48 sati unapred, ističe se u saopštenju.

Vakcine

Države članice moraju da prihvate potvrde o vakcinaciji izdate u drugim državama članicama za osobe koje su dobile vakcinu koju je za primenu u EU odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) (trenutno su to Fajzer/Biontek, Moderna, AstraZeneka i Jansen).

Države članice mogu same da odluče hoće li prihvatiti i potvrde o vakcinaciji drugih država članica nakon nacionalnih postupaka hitnog odobrenja ili za vakcine koje je Svetska zdravstvena organizacija (WHO) uvrstila na popis za hitnu upotrebu, ukazuje se u saopštenju.

Dodaje se da će se potvrde verifikovati da bi se sprečila prevara i krivotvorenje, a proveravaće se i verodostojnost elektronskih pečata sadržanih u ispravi. Lični podaci dobijeni na osnovu potvrda ne mogu se čuvati u odredišnim državama članicama i neće postojati središnja baza podataka uspostavljena na nivou EU.

Popis institucija koji će obrađivati i primati podatke biće javan kako bi građani mogli da ostvare svoja prava na zaštitu podataka u skladu s Opštom uredbom o zaštiti podataka.

Dogovoreni tekst biće upućen na odobrenje Odboru za građanske slobode, potom na plenarnu sjednicu, kao i Savetu. Odbor za građanske slobode glasaće o dogovorenom tekstu 26. maja 2021. Ako ga odbor potvrdi, biće podnesen na usvajanje na plenarnoj sednici u junu (7. – 10. juna 2021.), navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.