EU osudila nedavno skrnavljenje spomenika na pravoslavnom groblju u Kišnici

Polomljeni spomenici groblje kišnica
FOTO: KoSSev

Kancelarija Evropske unije na Kosovu osudila je večeras skrnavljenje nadgrobnih ploča na pravoslavnom groblju u Kišnici o čemu su mediji izvestili još 26. decembra, a dan kasnije slučaj potvrdila i Kosovska policija.

„Kancelarija Evropske unije na Kosovu najoštrije osuđuje nedavno skrnavljenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Kišnici tokom proteklog vikenda“, naveli su u objavi na Tviteru.

Poručuju da takvi postupci potkopavaju poverenje među zajednicama.

Sa druge strane, pohvalili su napore Kosovske policije i izrazili očekivanje da će počinioci biti privedeni pravdi.

Podsetimo, na groblju u Kišnici, neposredno pre 26. decembra oskrnavljeno je osam spomenika.

Policijske jedinice izašle su po prijavi slučaja na teren zajedno sa forenzičarima, dok su ujedno angažovani specijalizovani istražitelji, naveli su tada iz KP.

Policija je podcrtala da je posvećena brzoj istrazi ovog slučaja, kako bi se što pre razjasnile sve okolnosti, kao i da bi se počinioci „ovog ružnog dela“ što pre priveli pravdi.

Skrnavljenje spomenika prethodno su osudili Kancelarija za KiM, srpsko ministarstvo kulture, Manastir Visoki Dečani kao i misija OEBS-a na Kosovu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.