EU optužuje PR da krši dogovor raspuštanjem Upravljačkog tima; Kusari: EU da osudi tim, statut antiustavan

Mimoza Kusari Ljilja
Foto; Gazeta Blic

Odluka kosovske vlade da raspusti Upravljački tim za izradu statuta ZSO u suprotnosti je sa dogovorima u dijalogu, oglasili su se iz Brisela. Izjava portparola EU naišla je na kritike Prištine i zahtev za osudu Upravljačkog tima zbog predlaganja „antiustavnog nacrta“.

Predsednik Srbije i kosovski premijer sastali su se ovog utorka u Briselu. Na ovom sastanku usvojena je Deklaracija o nestalima, ali i predstavljen Nacrta statuta od strane upravljačkog tima za ZSO, koji je naišao na protivljenje Prištine, ocenu da je nespojiv sa kosovskim ustavom, te da je „vidna želja za Republikom Srpskom na Kosovu“.

Već sutradan, Kosovski ministar administracije lokalne samouprave, Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi), saopštio je da je razrešio Upravljački tim, koji čine Srbi sa Kosova.

Kao opravdanje za svoju odluku izneo je tvrdnju da je, prema nadležnostima koje su date ovom timu Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine, nakon predstavljanja nacrta statuta, sada on bez statusa.

Odluka Prištine naišla je na kritike Beograda, te ju je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, nazvao skandaloznom, ali i protivpravnom.

Da je odluka Prištine protivpravna, odnosno, u suprotnosti sa dogovorima u dijalogu i da je njom prekršen dogovor, potom je kazao i portaprol Evropske unije (EU) Peter Stano.

Naglasio je da se u sporazumima navodi da upravljački tim treba da postoji do usvajanja statuta ZSO.

„Proces nije završen. Stoga odluka o raspuštanju upravljačkog tima krši slovo i duh dogovora“, izjavio je Stano.

Ovi navodi naišli su na kritike iz Prištine.

Iako nije pomenuo konkretno da se oglašava povodom tvrdnji Stana – da Priština krši sporazume, šef kabineta kosovske predsednice, Bljerim Velja, upitao ga je povodom imenovanja predsednika Privremenog organa opštine Peć, da li će da osudi i ovaj potez.

„Ovo je jasno kršenje svih briselskih sporazuma jer Srbija treba da raspusti sve svoje nelegalne strukture na Kosovu. Ili ćete samo primetiti i ovo?“, upitao ga je Velja.

Danas se oglasila šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje, Mimoza Kusari-Ljilja, navodeći da bi Evropska unija zapravo trebalo da osudi Upravljački tim.

„Ova izjava bi imala neki kredibilitet, da je EU osudila Upravljački tim zbog predlaganja antiustavnog nacrta, suprotno principima koje je EU potvrdila. To je neophodno za uspeh procesa, EU se drži svojih principa!“, navela je u objavi na Tviteru.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.