Očekuje se da Nemačka nastavi svoju misiju u okviru KFOR-a na Kosovu

FOTO: KoSSev

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nemačka Vlada je u sredu ove nedelje odlučila da se mandat nemačkih vojnika KFOR-a na Kosovu produži za godinu dana.

U stvari, ovo je najduža misija Nemačke van njene teritorije.

Ovom odlukom, Vlada je odlučila da produži mandat za oko 70 vojnika koji deluju u okviru KFOR-a na Kosovu.

„Nemačka može kratkoročno da pošalje na Kosovo do 400 vojnika u slučaju potrebe“, rekao je Bahri Cani, novinar Dojče Velea, u direktnom izveštaju iz Bona za RTK u jutarnjem programu.

Prema njegovim rečima, nemačka vlada je nastavak mandata svojih vojnika na Kosovu pravdala zategnutošću situacije, posebno na severu zemlje.

„U obrazloženju nemačkih vlasti se navodi da je nastavak mandata od velikog strateškog interesa, posebno iz perspektive ruske agresije u Ukrajini“, rekao je Cani.

On je objasnio da Nemačka, bezbednost na Kosovu i Zapadnom Balkanu vidi kao pitanje geostrateškog interesa.

Međutim, ova odluka vlade mora biti potvrđena u Bundestagu sledeće nedelje“, rekao je on, iako je Cani pojasnio da se to više smatra formalnošću, jer je odluka već doneta.

Sa tim u vezi, on je pojasnio da nastavak misije nemačkih vojnika na Kosovu podržavaju, ne samo stranke na vlasti poput socijaldemokrata, zelenih i liberala, već i opozicioni sindikat CDU/CSU.

„Protiv nastavka misije su levičarske stranke i Alternativa za Nemačku, AFD. Ali ove stranke nemaju moć opstrukcije, pa se nastavak nemačke vojne misije u okviru KFOR-a može smatrati gotovim poslom“, rekao je on.

U ovom slučaju, za razliku od drugih misija nemačke vojske, njena vojna misija u okviru KFOR-a na Kosovu nema vremensko ograničenje, iako se mora potvrđivati svake godine.

Na početku juna 1999. godine, KFOR je brojao oko 40,000 vojnika.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.