EU: „Nova vlada u skladu sa kosovskim ustavom“

„Očekujemo da rad na formiranju nove vlade bude u skladu sa Ustavom Kosova“, poruka je Evropske unije koja stiže nakon jučerašnje izjave lidera Samoopredeljenja (LVV), Aljbina Kurtija i kandidata za premijera LDK, Vjose Osmani, da će se, kada je reč o formiranju vlade, pre Srpske liste sastati sa drugim političkim opcijama.

Srpska lista sa ostvarenom ubedljivom pobedom na nedavnim parlamentarnim izborima u srpskim sredinama, postala je jedina srpska politička opcija čiji će se predstavnici naći u kosovskom parlamentu. Međutim, za sada ostaje neizvesno da li će jedan od ministara u kosovskoj vladi, ukoliko buduća kosovska vlada bude imala svega 12 ministarstava, kako je definisano kosovskim ustavom, biti upravo iz ove stranke.

Ukoliko buduća kosovska vlada bude imala svega 12 ministarstava, po kosovskom Ustavu srpskoj zajednici će sledovati samo jedno ministarstvo, a tog ministra moraće da odobri većina od 10 poslanika srpske zajednice u kosovskoj skupštini.

Ovu odredbu kosovskog ustava Kurti je najavio da planira da prekrši i to imenovanjem ministra iz srpske zajednice koji neće nužno dobiti potrebnu podršku srpskih poslanika.

Kurti je takođe odmah nakon izbora koji su se održali ove nedelje više puta isključio mogućnost da se u budućoj kosovskoj vladi nađe Srpska lista.

I dok predstavnici Srpske liste, te i srpsko državno rukovodstvo – to da Srpska lista ne bude deo nove kosovske vlade vide kao apsurdno, iz Evropske unije stiže poruka da nova kosovska vlada mora biti formirana u skladu sa kosovskim ustavom.

„Očekujemo da rad na formiranju nove vlade bude u skladu sa Ustavom Kosova“, poručila je za Gazetu Express, portparolka EU, Maja Kocijančič.

Formiranje nove Vlade je vrlo bitno „kako bi Kosovo moglo brzo da nastavi sa radom na reformama s ciljem ekonomskog i društvenog razvoja, kao i na vladavini zakona i na dijalogu sa Beogradom“, dodala je Kocijančič.

Pročitajte još:

Kurti i Osmani najavili koalicijuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.