Beograd: Privedeni radnici Pošte; Radio Goraždevac: Zaplenjen novac za penzije; KP se ne oglašava

Pošta Srbije
FOTO: Radio Goraždevac

Vest je ažurirana

Privedeni su radnici „Pošte“ u Goraždevcu, oglasila se Kancelarija za KiM, a potom i Pošta Srbije, uz poruku da se „nastavlja teror Aljbina Kurtija“. Kosovska policija se za sada nije oglašavala, dok je ujedno izostao odgovor na upit KoSSev portala. Sa druge strane, Radio Goraždevac piše da je navodno zaplenjen novac namenjen za isplatu penzija i socijalne pomoći.

Nakon jutrošnjeg saopštenja da je u Ugljaru obijena i opljačkana poslovnica Pošte Srbije, Kancelarija za KiM se potom oglasila sa navodima da su danas privedeni radnici pošte u Goraždevcu.

Vozač V. M. i njegov pratilac V. P. privedeni su od strane Kurtijeve policije, a potom je i od upravnice ‘Pošte’ u Goraždevcu zatraženo da pođe u stanicu i da izjavu“, naveli su iz Kancelarije.

Tvrde i da je akcija „Kurtijeve policije“ sprovedena kako bi bila onemogućena isplata penzija žiteljima „sa jasnim ciljem da se srpskom narodu onemogući opstanak na vekovnim ognjištima“.

„Kurtijevi drumski razbojnici u policijskim uniformama satima su u Peći ispitivali privedene radnike pošte, i očigledno je da je u Prištini doneta odluka da se Srbima do kraja ukinu sva ljudska prava“, dodaje se u saopštenju.

Poruka Srbima – „izdržite, ne nasedajte na provokacije“

Naveli su i da „u realnom vremenu informiše relevantne međunarodne činioce o teroru koji se proteklih dana pojačano odvija na Kosovu i Metohiji“.

„Očekujemo hitnu i oštru reakciju kako bi se zaustavio pokušaj progona srpskog stanovništva iz pokrajine“, naveli su.

Sa druge strane, pozvali su Srbe da ne nasedaju na provokacije i da izdrže, „jer Srbija će pronaći način da im omogući isplatu plata, penzija i socijalnih davanja“.

Pošta Srbije: Cilj – sprečavanje isplate penzija

U međuvremenu se oglasila i Pošta Srbije, sa sličnim navodima kao i Kancelarija za KiM, tvrdeći da su njihovi radnici privedeni neosnovano, te da je reč o pritisku na ovu instituciju.

„Naši zaposleni su porodični ljudi koji pošteno obavljaju svoj posao, kao i svaki zaposleni u poštama širom sveta, a teror koji je sproveden nad našim radnicima u Goraždevcu, predstavlja još jedan u nizu napada na srpsku zajednicu na ovim prostorima“, naveli su.

Naglasili su da „brutalno delovanje Kurtijeve policije ima za cilj sprečavanje isplate penzija žiteljima srpske enklave u Goraždevcu, kao i sistematsko ugrožavanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“.

Ujedno navode da je v.d. direktora JP „Pošta Srbije“, Zoran Đorđević, poslao pismo ambasadorima zemalja Kvinte u kome je zatražio njihovu hitnu reakciju i preduzimanje konkretnih aktivnosti koje bi dovele do puštanja uhapšenih radnika na slobodu.

KoSSev portal se povodom navoda iz Beograda putem mejla obratio Kosovskoj policiji. Odgovor je, međutim, izostao do objavljivanja vesti. Ujedno, portparol KP za region Peć, Fadilj Gaši, nije se javio na naš poziv.

Radio Goraždevac: Zaplenjen novac za penzije i socijale

Gaši je, međutim u kratkoj izjavi za Radio Goraždevac kazao da ne može ništa da kaže o tom slučaju i uputio ih je na centralu u Prištini.

Pozivajući se na svoja saznanja, međutim, ovaj medij je izvestio da je privođenje izvršeno u trenutku kada su se radnici Pošte kretali iz pravca Osojana prema Goraždevcu, te da je navodno zaplenjen novac koji su nosili za isplatu penzija i socijalnih davanja.

Oni se nalaze u stanici policije u Peći gde daju izjave. Policija je posetila i filijalu pošte u Goraždevcu i privela još jednu službenicu A.Z da da izjavu, piše dalje Radio Goraždevac.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.