Etno-muzički svet Nevene Čiplak

Video prilog pripremio Ivan Vučković

Danas je vokalna solistkinja i članica Etno grupe „Amanet“ sa kojom je pre nekoliko dana i gostovala u Sočanici. Nevena Čiplak.

Do upisa na fakultet u Beogradu, živela je u selu Donjem Кrnjinu i bila prisutna na ovdašnjoj sceni, bilo kao čalnica КUD-a „Кopaonik“, bilo kao vokalna solistkinja.
Lepotu njenog glasa i talenat za pevanje prvo su uočili njeni roditelji, a potom se izgrađivala uz pomoć sestre Aleksandre, koja takođe danas studira na Muzičkoj akademiji.

Od šestog razreda Nevena se bavi muzikom.

„U suštini je prvo ona (sestra) počela da se bavi pevanjem a onda sam ja počela da kupim neke njene forice kako to ona izvodi. Kasnije to interesovanje je postajalo sve jače da istražujem, ne samo u polju etno muzike, nego i u etno tradiciji, po pitanju nošnje, srpskih običaja, tako da u odnosu na pre mnogo godina, sada sam već mnogo napredovala“, kaže  Nevena.

Ušavši u svet etno muzike otkrila je mnoge tradicionalne vrednosti koje je, kasnije, potanko ispitivala i usvajala. Mnogobrojni nastupi doneli su joj i poznanstva sa doajenima izvornog pevanja od kojih je, kako kaže, dosta naučila. I danas, jednako kao na početku, radi na svom glasu i svakodnevno vežba, posebno što se, unazad nekoliko godina, nastupi nižu jedan za drugim.

„Da bi čovek nešto saznao, ne može da čeka da mu to padne sa neba, nego mora da sazna na neki sebi svojstven način, prosto mora da se potrudi. Ja nisam imala neke bitnije izvore pre Bilje Krstić i Bojane Brdarić da saznam o etno muzici, osim prethodno preko KUD-a ‘Kopaonik’ i moje sve starije sestre, ali sve što sam saznala mi je koristilio i koristiće mi i ubuduće“, kaže Nevena.

Nevena Čiplak više puta je nagrađivana, ali joj je, svakako, ostao urezan u sećanje nastup u popularnom „Šljiviku“ u kojem se plasirala u polufinale. Danas izvodi uglavnom kosovske pesme, ali voli i makedonski melos. Iako podjednako uspešno izvodi sve pesme, ima i omiljenu – Šetnala se Kuzum Stana koju je otpevala i pred našom kamerom.

Sa tom pesmom je izašla na audiciju za Šljivik, a kasnije ju je pevala i u četvrtfinale, a pesmu voli i zbog svoje tematike, ona peva o ljubavi, podseća nas Nevena.

Nevena voli scenu, uživa u svom, kako kaže, hobiju, i redovni je gost svih manifestacija tradicionalnog karaktera u čitavom regionu. Sa novosnovanom Etno grupom „Amanet“ putuje i peva i kaže da joj je „hobi“ sve više i profesija.

Šta smo zatekli na etni festivalu u Sočanici pogledajte u posebnoj priči: Bogatstvo kosovskih domaćina

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.