Eskobar: Ohridski sporazum prilika da se pokrene globalna kampanja za priznanje Kosova

FOTO: Tanjug/Strahinja Aćimović

„Većina zemalja koje Kosovo još uvek nisu priznale, želi da vidi dobru volju Prištine da formira Zajednicu srpskih opština. Ona je neophodna kako bi se napravio napredak još u toku ove godine kada je u pitanju kampanja za priznanje Kosova“, poručio je sinoć specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u američkom Kongresu. 

U Predstavničkom domu Kongresa SAD-a sinoć je održan pretres o Zapadnom Balkanu, na kojem je jedini svedok Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i američki izaslanik upravo za Zapadni Balkan.

Pretres je organizovan u okviru Pododbora za Evropu u Odboru za spoljne poslove, a njime predsedava republikanac Tomas Kin.

Upravo je predsedavajući temu Kosova, odnosno normalizaciju odnosa Prištine i Beograda, kao i pitanje BiH – izdvojio kao dva kritična stuba američke strategije za Zapadni Balkan.

Kazao je republikanac da Evropska unija ipak igra važnu ulogu u ovom regionu, ali i da njene napore komplikuje to što pet njenih članica kosovsku nezavisnost ne priznaju.

Toga se tokom trajanja ove sednice dotakao i Gabrijel Eskobar, odgovorivši na pitanje Bila Hajzenge, republikanca, šta se čini da pet članica EU priznaju Kosovo.

Potvrdio je da je stalno u kontaktu sa tim zemljama, te da su različiti razlozi, kako on pretpostavlja, zbog kojih one još uvek to nisu učinile.

„Naša je najveća aspiracija ta da Kosovo bude član NATO, EU i da ima stolicu u UN, ali neke te zemlje ne mogu da priznaju, ili usled odsustva bilateralnog sporazuma Srbije i Kosova, ili drugi ne žele da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost, već žele da vide sporazum o normalizaciji“, kazao je Eskobar.

Smatra da, upravo zbog toga, Ohridski sporazum nudi mogućnost i to, kako je kazao, najveću u poslednjih 15 godina – da se pokrene, u konačnici i globalna kampanja za priznavanje kosovske nezavisnosti.

„To je jedan od razloga zašto nam Ohridski sporazum nudi najveću mogućnost u poslednjih 15 godina u partnerstvu sa Vladom Kosova da započnemo ne samo regionalnu, evropsku kampanju, već globalnu kampanju za priznanje“.

ZSO neophodna da bi se napravio napredak kada je u pitanju kampanja za priznanje Kosova

Isto tako, smatra i da većina zemalja koje Kosovo još uvek nisu priznale, želi da vidi „dobru volju“ Prištine da formira Zajednicu srpskih opština.

„Ona je neophodna kako bi se napravio napredak još u toku ove godine kada je u pitanju kampanja za priznanje Kosova“, preneo je na ovom Kongresu Eskobar.

Ipak, potvrđuje i da do sada nije dobio ovu vrstu saglasnosti od strane Kosova.

Sa druge strane, Eskobar smatra da će Zajednica opština sa srpskom većinom biti povoljna i u drugim aspektima. Najpre ona će, kaže, moći da reši dugogodišnji multietnički problem na Kosovu.

Povoljna će po Srbe biti jer će omogućiti njihova prava na samoupravu, spomenuvši i ono što redovno ističe – da će Srbi sa Kosova tako moći da održe svoje pravo na dvostruko državljanstvo.

„Mislim da će Asocijacija to da učini. Sa jedne strane, Srbima će omogućiti njihova prava na samoupravu, kako je i bilo predviđeno Ahtisarijevim planom, kako je i sadržano u zahtevu Briselskog sporazuma, Ohridskom sporazuma i zaključcima Evropskog Saveta, ali takođe uključuje i činjenicu da su ti ljudi takođe dvostruki državljani. Dakle, postoje evropski modeli koje možemo da primenimo ako budemo imali dobru volju strana“.

Takođe, kako je kazao već u uvodnom obraćanju na ovom Kongresu, ZSO bi „osnažila opštine sa zajedničkim interesima, jezikom i kulturom kako bi koordinisale zajedničke izazove u pružanju nekih javnih usluga, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i lokalni ekonomski razvoj“.

Ipak, sve to – mora biti u skladu sa kosovskim ustavom.

Naglasio je da održava redovne i značajne kontakte sa srpskom zajednicom na Kosovu, kako sa Severa tako i iz drugih delova, ali i sa Srpskom listom predstavnicima civilnog društva, uključujući i grupu Srba koja trenutno boravi u Vašingtonu.

Sve što smo u poslednjih 60 dana uradili – štetilo je Srbiji

Priznao je i juče, i to ponovivši dva puta da je sve što su SAD u poslednjih 60 dana uradile koristilo Kosovu, a štetilo Srbiji.

„Priznali smo nove izbore, uprkos zamerkama od strane Srbije. Priznali smo legitimitet izbora uprkos zamerkama Srbije da je odziv birača bio veoma nizak. Mi smo priznali vlast koju gradonačelnici imaju, uprkos zamerkama Srbije. Ono što je bio jedini zahtev, to je da Kosovo ne pokušava da postavi gradonačelnike na silu, gde su trenutno protesti…Sankcionisali smo njihovog šefa obaveštajne službe“, ponovio je Eskobar.

Povezane vesti:

Eskobar: Srbija se obavezala da će učestvovati na izborima i da će ukloniti učesnike protesta

Eskobar u Kongresu: Ohridski sporazum zahteva da Srbija prizna suverenitet i teritorijalni integritet Kosova

Tomas Kin: Nijedno pitanje ne može da zaustavi Zapadni Balkan više od neuspeha da se normalizuju odnosi između Srbije i Kosova

Eskobar svedoči danas u Senatu: Odnosi Kosova i Srbije teškiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.