Eskobar dolazi uskoro sa Lajčakom, nada se napretku u dijalogu

Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan, stiže uskoro u region gde će kako je najavio, između ostalog pružiti podršku dijalogu Kosova i Srbije.

Eskobar je u razgovoru za albanski servis Glasa Amerike izjavio da godina počinje sa obnovljenom energijom i novim naglaskom na funkcionisanje dijaloga dve strane.

“Uskoro ću putovati u region, zajedno sa gospodinom Lajčakom da istaknem našu podršku dijalogu i da pokažemo posvećenost funkcionisanju dijaloga. To je dijalog koji vodi Evropska unija, ali mi ga snažno podržavamo. I nadam se da ćemo napredovati. Ali moram da kažem da se u tom pogledu pitanje Srbije i Kosova ne odnosi samo na SAD i Evropu, već i na naše kolege u regionu. I u tom pogledu rekao bih da je Albanija veoma korisna”, rekao je Eskobar istakavši da Tirana razgovara sa obe strane i podržava SAD u naporima da se uspostavi stabilan odnos između Srbije i Kosova.

Na pitanje da li će SAD biti aktivnije u „pregovaračkom procesu za priznanje dve države“, Eskobar je odgovorio:

„Intenzivno ćemo se angažovati sa obe zemlje. Konkretnim koracima pokazaćemo podršku dijalogu. Sarađivaćemo sa našim evropskim partnerima da realizujemo šta god bude odlučeno u ovom dijalogu u procesu koji vodi Evropsku uniju. Bićemo veoma angažovani u procesu, ali ne samo u Srbiji i na Kosovu, već u celom regionu i ne samo u vezi sa političkim – već i ekonomskim pitanjima. Vidimo brojne mogućnosti za ekonomski razvoj u regionu, posebno u Albaniji i Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori, tako da ćemo nastaviti da radimo u svim pravcima“.

U region, za koji vidi „svetlu budućnost“ odneće poruku da se usredsrede na multietničko pomirenje, regionalnu ekonomsku integraciju, evropske standarde i stvaranje mogućnosti unutar Zapadnog Balkana iz kojih će svi ljudi imati koristi.

„I mislim da je Vlada Albanije ovo započela inicijativom Otvorenog Balkana, što smatramo da je pozitivan razvoj u regionu, tako da vidim svetlu budućnost za region. Želimo da budemo deo ovog procesa i znam da i Evropska unija ima isti stav“, kazao je Eskobar.

Na pitanje da li Otvoreni Balkan može da bude efikasna inicijativa bez učešća svih zemalja u regionu, Eskobar je odgovorio:

Ne može. I ovo je uslov pod kojim ga podržavamo: prvo, da ispunimo berlinske standarde koje je postavila Evropska unija. I drugo da bude otvoren za sve zemlje jer praktično ne funkcioniše bez svih zemalja. Cevovodi i autoputevi se ne mogu prekinuti. Ne možete imati zonu slobodne trgovine ako morate da stanete negde na pola puta i u kamionu čekate u redu po pet sati. Potrebno je da inicijativa obuhvati sve zemlje, kao i da standardi budu evropski. Jer, na kraju krajeva, zona slobodne trgovine znači da je potrebno imati institucije koje mogu efikasno upravljati robom i novcem. Dakle, radi se o dva uslova: otvorenost za sve i praćenje odgovarajućih standarda i institucija. To su uslovi naše podrške tom projektu“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.