BLOG 669. dan epidemije: Još tri teška meseca, ali kraj pandemije na vidiku, tvrdi SZO

FOTO: RTS

Specijalni izaslanik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za kovid-19, David Nabaro izjavio je da će epidemija koronavirusa stvoriti veoma tešku situaciju u naredna tri meseca, „ali da možemo kažemo da je kraj na vidiku“.

Vrhovni sud blokirao Bajdenovu naredbu: Ništa od obavezne vakcinacije radnika (VOA)

Američki Vrhovni sud blokirao je naredbu predsednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena kojom se traži od zaposlenih u velikim kompanijama da se vakcinišu, ili da nose maske i sedmično se testiraju. U obrazloženju se navodi da ova naredba prevazilazi Bajdenova ovlašćenja. Zaposleni koji nisu vakcinisani treba da polažu nedeljni test i da nose maske za lice na poslu.

Istovremeno, najviši sud u zemlji dozvolio je uvođenje obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike u ustanovama koje dobijaju federalna sredstva.

Na ulicama Pariza nisu više obavezne maske (Tanjug)

Francuski sud suspendovao je danas odredbu o obaveznom nošenju maski na ulicama Pariza, prenosi agencija Rojters pisanje AFP.

Kako navodi britanska agencija, odredba je u francuskoj prestonici stupila na snagu 31. decembra u pokušaju da se obuzda brzo širenje omikron soja koronavirusa.

Presuda pariskog administrativnog suda dolazi dan nakon što je drugi sud u Versaju, u blizini glavnog grada, suspendovao sličnu naredbu za nošenje maski na otvorenom u regionu Ivlen, smatrajući da je odluka bila „preterano, nesrazmerno i neprikladno kršenje lične slobode“.

Francuska se bori sa teškom epidemilioškom situacijom, u kojoj je omikron soj koronavirusa postao dominantan.

Četvrta doza vakcine protiv koronavirusa u Mađarskoj i Španiji

Mađarska će ponuditi četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa svom stanovništvu u pokušaju da zaustavi nagli porast broja zaraženih tim virusom. I Španija je odobrila četvrtu dozu vakcine za najosetljivije grupe sa ugroženim imunitetom. Opširnije na sajtu N1.

Srpske sredine na KiM: Još 138 novoinficiranih, nema preminulih

Prema najnovijim podacima iz većinski srpskih sredina na Kosovu, 138 osoba je obolelo, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica. Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko MZ: Dva smrtna slučaja, više od 400 novozaraženih

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 427 novih slučajeva zaraze koronavirusom, broj testiranih je manji nego juče – 5,881. Zabeležena su i dva smrtna slučaja, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Novooboleli su iz: Prištine -160, Južne Mitrovice -48, Peći i Gnjilana -21, Đakovice -18, Vučitrna -17, Uroševca, Kline i Prizrena -13, Obilića i Dečana -11, Kosova Polja -9, Mališeva i Glogovca -8, Suve Reke -7, Vitine -6, Srbice, Orahovca i Gračanice -5, Istoka -4.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: Više od 13,000 novoinficiranih, 19 osoba preminulo

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida preminulo 19 osoba. Zvanično su potvrđena 13,753 nova slučaja infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 96 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju 2,340.

Opširnije u posebnoj vesti.

Dr Begović: Dobro je što se omikron sklanja sa pluća, moguće je da se zarazite sa dva različita soja

Droktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Jelena Begović rekla je za RTS da je dobro što omikron ostaje u nosu i grlu a manje napada pluća, što je bio glavno problem sa delta sojem.

Omikron, deltakron, flurona- stari sojevi koronavirusa, ili neki novi.

„Na svu sreću postoje indicije da ostaje u grlu i nosu, manje napada pluća. on se menja, enja i neke svoje osobile što se tiče organa koje napada. Dobro je da se sklanja od pluća što je bio glavni problem sa deltom“, rekla je Begovićeva.

Na Kosovu od 17. januara dolazak moguć samo sa primljene dve doze vakcine

Svi koji su planirali da putuju avionom iz inostranstva na Kosovo, to će im biti omogućeno samo ako su primili dve doze vakcine protiv kovida, prenosi Zeri.

Porast novozaraženih je tokom prošle nedelje naterao kosovsku vladu da pooštri protivpandemijske mere.

KP: Preko 400 kazni zbog kršenja mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 413 novčanih kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.

Srpske sredine na KiM: Još 138 novoinficiranih, nema preminulih

Prema najnovijim podacima iz većinski srpskih sredina na Kosovu, 138 osoba je obolelo, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica.

Testirana je ukupno 214 uzoraka, a novooboleli su iz: Kosovske Mitrovice – 73, Zvečana -23, Leposavića – 20, Zubinog Potoka – 15, Prilužje i Štrpce po troje, Gračanice – 1.

Opširnije u posebnoj vesti.

SZO: Još tri teška meseca, ali kraj pandemije na vidiku (RTS)

David Nabaro je, u intervjuu za Skaj Njuz, izrazio bojazan da smo prisiljeni na maraton sa koronavirusom i da ne postoji pravi način da se kaže da smo na kraju, već samo da je kraj na vidiku.

„Još uvek nismo stigli do te tačke i pre nego što stignemo biće još poteškoća“, rekao je Nabaro, prenosi Gardijan.

Stručnjak SZO potvrdio je da koronavirus nastavlja da se razvija, te najavio pojavu novih sojeva i posle omikrona.

„Biće teško najmanje još tokom naredna tri meseca“, rekao je Nabaro.

Podsetio je da se koronavirus pojavljuje u amplitudama: dramatično počne da se širi, onda se stiša, pa se onda ponovo širi periodično, na svaka tri ili četiri meseca.

„Teško je na osnovu prošlog ponašanja virusa predvideti njegovo ponašanje u budućnosti. Živeti sa kovidom-19 znači biti u stanju da se pripremite za ove amplitude i da reagujete zaista brzo kada se one dogode. Moramo da poštujemo virus, a to znači da moramo da imamo zaista razrađene planove kako da se suočimo i borimo sa epidemijskim talasima“, predočio je Nabaro.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.