ERP KiM saopštila nove mere zaštite sveštenstva i vernika u pandemiji

Prizrenska Bogoslovija
Foto: KoSSev

Eparhija raško-prizrenska donela je večeras nova pravila zaštite u vezi sa epidemijom koronavirusa u svojim parohijama, a u susret periodu kada Srbi tradicionalno proslavljaju porodične, manastirske i parohijske slave svečanim okupljanjem. Pravila uključuju neke od prethodnih zaštitnih mera, ali ima i novih. Poklonici su zamoljeni da odlože posete manastirima, a vernici da proslavljaju u krugu svoje porodice. Pojedinačne posete manastirima koji nisu potpuno zatvoreni za posete moguće su po najavi i douzvoli uprave manastira, uz nošenje zaštitnih maski i bez zadržavanja u manastirskim prostorijama i noćenja.

Pravila su sledeća:

  • Manastirske i parohijske slave treba proslavljati isključivo u krugu manastirskog bratstva – sestrinstva ili lokalne parohije. Obaveštavamo poklonike i pokloničke grupe iz naše Eparhije i izvan nje, koji nameravaju da posećuju naše svetinje, posebno za predstojeće praznike, da svoja putovanja do daljnjeg odlože.
  • Pojedinačne posete onim manastirima, koji nisu potpuno zatvoreni za posete, moguće su samo po najavi i blagoslovu uprave manastira, uz obavezno nošenje zaštitnih maski, bez zadržavanja u manastirskim prostorijama i noćenja.
  • Porodične slave vernika treba proslavljati samo u krugu porodice i najbližih srodnika, bez zvanja gostiju, kako je to inače uobičajeno. Slavski kolač treba doneti na Liturgiju u parohijski hram da bi ga sveštenik blagoslovio i prelomio sa svečarem.
  • Malo osvećenje vodica i dalje se neće obavljati po domovima vernika. U hramovima će uvek biti osveštane vode, kako bi vernici mogli, po potrebi, da je dobiju od sveštenika i ponesu domovima. Podrazumeva se da se osveštana vodica u hramovima ne naplaćuje.
  • Venčanja, krštenja i sahrane treba da se obavljaju samo u užem krugu porodice, uz pridržavanje svih pravila nadležnih institucija o ponašanju na javnim skupovima, dok traje epidemija.
  • Vernici sa prostora naše Eparhije mogu redovno da se okupljaju na liturgijska sabranja u svojim parohijskim hramovima po uobičajenoj praksi koju primenjujemo u toku pandemije korona-virusa. U manastirima će se svete liturgije služiti isključivo u prisustvu monaškog bratstva ili sestrinstva.

Eparhija je podsetila sveštenstvo i vernike na pridržavanje svih propisanih mera zaštite, te da tako pokažu odgovornost za svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih.

„Potrebno je da budemo svesni da briga o sopstvenom zdravlju i zaštiti nije izraz odsustva vere, kao što to neki misle i tvrde, već predstavlja pre svega izraz ljubavi i odgovornosti prema bližnjima, posebno onima koji mogu da imaju teže posledice od eventualne zaraze“, navela je eparhija.

Istakli su da su mere privremenog karaktera i trajaće dok zdravstvene potrebe to budu nalagale.

„O eventualnim promenama postojeće prakse, blagovremeno ćemo vas obavestiti“, navedeno je u obaveštenju eparhije raško-prizrenske.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.