Epidemiolog o novoj podvarijanti koronavirusa: Briga postoji, ali nije vreme za veliku zabrinutost

Foto: KoSSev/Ilustracija

Epidemiolog Predrag Đurić izjavio je da nije vreme za visok stepen zabrinutosti zbog podvarijante omikrona „Eris“ koja je registrovana nedavno u Srbiji, ali da smatra da je realna briga neophodna.

Nova varijanta koronavirusa stigla je u Srbiju, a Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je 6. septembra da je potvrdio prisustvo podvarijante omikrona EG.5 (nazvane Eris) na teritoriji Južnobačkog okruga.

Đurić je za Dan uživo na N1 rekao da se za razliku od prethodne tri godine, u proteklih godinu dana mnogo ređe oboleva sa teškim oblicima bolesti.

„Ova podvarijanta omikrona pojavila se u februarau. U poslednjih godinu dana veliki broj podvarijanti je prisutan i smenjuju se u vođstvu“, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, podaci o podvarijati „Eris“ ne ukazuju na to da ona izaziva ozbiljnije i teže posledice koje češće dovode do smrtnih ishoda kao što je bilo sa ranijim sojevima korone.

Ipak, kaže, oprez bi trebalo da postoji.

Simptomi se, navodi, odnose na gornji respiratorni trakt, prisutni su kašalj, povišena temperatura, curenje nosa, a u ozbiljnije simptome spadaju problemi sa donjim respiratornim traktom – sa disanjem, kada postoje bolovi u grudima.

Đurić je objasnio da veliki broj virusa koji izazivaju respiratorne infekcije imaju sličnu kliničku sliku kao omikron.

„Kada je klinička slika blaga, oboljenje prolazi samo od sebe“, naveo je on i dodao da bi mlađi i osobe u srednjim godinama bez dodatnih, hroničnih oboljenja, trebalo da prate sopstveno zdravstveno stanje i da se jave lekaru u slučaju pojave ozbiljnijih znakova.

Epidemiolog ističe da je važno reći da oboleli ne bi trebalo da idu u kolektiv – posao, školu, jer bi tako mogli da prenesu bolest nekom ko ima hronično oboljenje.

Govoreći o vakcinaciji, Đurić kaže da iako se razlikuju od zemlje do zemlje, trebalo bi poštovati zvanične preporuke.

U ovom momentu očekujemo vakcinu protiv novog oblika kovida, podseća Đurić i kazao je da će, kao i ranije, verovatno biti preporuka da se prvo vakcinišu stariji i osobe sa hroničnim oboljenjima.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.