Direktor KBC u Gračanici potvrdio: Pacijentkinja iz Dobrotina nije imala koronavirus

 

Direktor KBC u Gračanici potvrdio da žena iz Dobrotina nije imala koronavirus

"Prvi slučaj koronavirusa u srpskim sredinama na Kosovu", kako su prije oko tri nedelje objavili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor KBC-a u Gračanici Bratislav Lazić, ipak nije imao Kovid 19. To je, nakon vijesti Glasa Amerike, u petak potvrdio i sam Lazić, a na osnovu čega je 28. marta saopštio da je žena iz Dobrotina pozitivna na Kovid 19, pročitajte na: https://bit.ly/2XKRR8m

Posted by Glas Amerike – Otvoreni studio on Friday, April 17, 2020

Vodila se kao prvi potvrđeni pozitivan slučaj obolele od COVID – 19, u sredinama nastanjenim Srbima, a vest o tome saopštio je predsednik Vučić. Lečila se u KBC-u Niš sa otpusnom listom u kojoj je navedeno da je negativna na virus korona. Direktor Kliničko-bolničkog centra Priština u Gračanici, dr Bratislav Lazić je, posle dvadeset dana, potvrdio danas da je pacijentkinja iz Dobrotina bila negativna na virus korona. Kada je potvrdio navode o infekciji, potvrdio je i da je testirana, danas, međutim, tvrdi drugačije. Lazić se na konferenciji za medije u Gračanici izvinio porodici na propustu. Pogledajte izveštaj Glasa Amerike.

„Pacijentkinja iz Dobrotina je u našu ustanovu došla sa teškom kliničkom slikom, po svim karakteristikama, kako kliničkim, tako i laboratorijskim, bila je u teškom stanju. Ona je zbog simptoma koje je ispoljavala, a na osnovu epidemioloških podataka koje smo od nje dobili, da je ona doputovala iz Čačka, koji je u tom trenutku bio žarište, ona je po svim pravilima i algoritmima tretirana kao COVID bolesnik, i zatim transportovana u KBC Niš“, kazao je Lazić danas novinarima u Gračanici, prenosi RTV Kim.

Kako je moglo da dođe do greške?

Po prijemu u KBC Niš kod ove žene su rađena testiranja, međutim kako Lazić ističe, zbog činjenice da test na koronavirus ima određenu senzitivnost, a zbog veoma izražene kliničke slike, koja u svim parametrima govori o tome da se radi o COVID bolesniku, sa tom pacijentkinjom se odmah pristupalo opreznije nego inače, istakao je.

„Dakle, pacijentkinja je tretirana tako jer je imala izuzetno izražene simptome i klasične i tipične, ono što savremena medicina zna vezano za COVID infekciju“.

Lazić je objasnio da je cilj bio prvi da se pacijentkinja izleči, a sa druge strane da se spreči i oboljevanje porodice pacijenata i šire okoline.

Na kraju njenog lečenja, dva puta je naknadno testirana, da bi se definitivno i u potpunosti utvrdilo da ona nije obolela od COVID – 19.

„Pacijentkinja jeste negativna na testu, ali je upitna i senzitivnost tog testa. Bilo bi izuzetno neodgovorno da kada još postoji  potpuna dijagnostička dilema, a da mi na terenu postupimo na drugačiji način. Dakle, mi smo bili u zakonskoj i profesionalnoj obavezi, da do raščišćavanje dijagnostičkih dilema i saznanja, što se postiglo tek nakon dodatna dva testiranja u finalnoj fazi njenog lečenja“ kazao je Lazić.

Lazić dodaje i da su kolege iz KBC-a Niš koji su sproveli lečenje i testiranje to uradile na odgovoran način, i istakao da je potpuno medicinski opravdano što je ona na taj način tretirana i da je ovaj medicinski problem rešen vrlo kvalitetno, da je najvažniji rezultat a to je – da je ona (pacijentkinja) sada zdrava.

Ostao je pri stavu da je da je „apsolutno bilo odgovorno da saopšte da je pacijentkinja pozitivna na COVID-19“.

„Bilo kakvo ulaženje u probleme dijagnostike je nepotrebno i ovo je specifična situacija“, kazao je.

„Ukoliko je porodica imala bilo kakvih problema u tom nekom smislu, ja njima upućujem izvinjenje“, naveo je Lazić.

Na pitanje novinara zašto do sada to niko nije objavio, Lazić je ovako odgovorio:

„Ja ne bih da polemišem sa vama“.

Pacijentkinja više nije na spisku obolelih od COVID-19, i nalazi se u kućnoj samoizoliaciji, dodao je.

Na centralnom Kosovu nema zaraženih

Infektolog Boban Stolić je kazao da je situacija u opštini Gračanica pod kontrolom i da nema novoobolelih od koronavirusa.

„Počelo je sa radom infektivno odeljenje, privremena bolnica za smeštaj pacijenata obolelih od COVID-a-19 je puštena u rad. I pored mirne epidemiološke situacije, mi svakog pacijenta koji se pojavi, posmatramo kao potencijano sumnjivog na koronavirus. Što znači da su naši mobilni timovi i dalje aktivini, a izlaženja na teren na poziv svakog pacijenta koji ima suspektne simptome vezane za kovid-19“, kazao je Stolić.

Stolić je dodao da svaki pacijent koji dođe na pregled u KBC prvo bude pregledan od strane infektologa, a onda od lekara drugih specIjalnosti.

Direktor KBC je kazao da su preduzete mere oko sprečavanja širenja virusa dale rezultate.

„Želimo da u tom smislu obavestimo naše stanovištvo o stanju na terenu i da još jednom apelujemo da se svi oni pridržavaju više puta rečenih preporuka, jer su sve one neophodne da bi se u kontinuitetu započeti proces borbe protiv koronavirusa i dalje uspešno nastavio.

Ustanove zdravstvenog sistema na centralnom delu Kosova i Metohije su u potpunosti spremne i u stalnim konsultacijama sa našim epidemiolozima sa svim stručnim ljudima koji su zaduženi da sve na određeni način iskontrolišu, i da se ono što nije bilo urađeno, popravi kako treba.“

Svi epidemiološki timovi se nalaze na terenu i svaki slučaj sumnje, kao i potvrđeni slučaj i svi njihovi kontakti se istražuju i izoluju i prate konstantno, kazala je epidemiolog dr Marija Milić.

„Takođe epidemiolozi i epidemiološki timovi prate situaciju u zdravstvenim ustanovama i obilaze zdravstvene ustanove na terenu. Ono što bih istakla jeste da ova borba protiv novog koronavirusa jeste zajednička i ona ne podrazumeva svakodnevan rad i aktivost lekara već i da se naše stanovništvo stalno pridržava svih onih propisanih mera“, rekla je dr Milić.

Na Severu Kosova zabeležena su još tri slučaja pozitivnih na koronavirus. Ukupan broj zaraženih u srpskim sredinama na Kosovu je 72. Četiri pacijenta su izlečena, a dve osobe su preminule od posledice COVID-19. O tome i situaciji na Severu čitajte opširnije u:

Bez odgovora o režimu rada prodavnica tokom praznika; Troje novoinficiranih na Severu Kosova, ukupno 72Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.