Engel: Sporazum Beograda i Prištine da uključi ekonomski razvoj „Preševske doline“

 

Foto: Eliot Engel u Prištini krajem novembra 2017. godine, kada je njegovim zalaganjem obezbeđena američka podrška za Kosovo od 41,6 miliona evra
Foto: Kancelarija kosovskog premijera/Eliot Engel u Prištini krajem novembra 2017. godine, kada je njegovim zalaganjem obezbeđena američka podrška za Kosovo od 41,6 miliona evra

Budućnost normalizacije odnosa Beograda i Prištine ostaje nejasna, a sporazum dveju strana trebalo bi da uključi prava Albanaca u Srbiji, poručio je američki kongresmen Eliot Engel.

“Iako budućnost normalizacije razgovora između Beograda i Prištine ostaje nejasna, imperativ je da bilo kakav budući sporazum uzme u obzir i prava Albanaca i da se pozabavi mogućnostima za ekonomski razvoj Preševske doline“, napisao je američki kongresmen Eliot Engel u pismu gradonačelniku Preševa Šćiprimu Arifiju (Shqiprim Arifi).

Kako se navodi u pismu, gradonačelnik Preševa boraviće u SAD između 11. i 13. februara, a Engel je u pismu zatražio sastanak sa njim na kojem bi razgovarali o „Preševskoj dolini“, navodi se u pismu koje je objavio prištinski list Zeri.

Foto: Zeri
Foto: Zeri

Engel je predsednik Komiteta za spoljne poslove u američkom Kongresu, ali je prepoznat i kao dugogodišnji lobista za nezavisnost Kosova i uopšte za prava Albanaca.

„Posvećen sam tome da obezbedim prava manjina u regionu“, napisao je Eliot u pismu, uz napomenu da je dugogodišnji „podržavalac albanskog naroda“.

Krajem 2017. godine na Kosovu je izdata poštanska markica sa likom Eliota Engela, a bulevar u Peći nosi ime ovog kongresmena koji je čest gost Prištine. Engel je američki demokrata jevrejskog porekla koji je u američkom Kongresu još od 1988. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.