Eljšani iz Banjske: Još uvek nije poznato zašto se sve izdešavalo u ovako mirnom i turističkom mestu, istraga će biti duga

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, potvrdio je danas da je situacija u selu Banjska u opštini Zvečan, koja je danas odblokirana četiri dana nakon sukoba – mirna. Podsetio je na jutrošnje upozorenje policije upućeno građanima – da se još uvek proveravaju pojedini predeli sela zbog mogućnosti da još uvek postoje neeksplodirane eksplozivne naprave i da budu obazrivi. 

„Može se reći da je mirno. Policijska operacija je više od 90 odsto završena, a to kažem jer su građani i jutros upozoreni da se ne kreću po šumama i planinskim predelima, jer postoji mogućnost da tamo ima još nekih granata i sredstava koje ovih dana nismo uspeli da pronađemo“.

Najavio je da će, zbog toga, narednih dana u Banjsku doći još specijalizovanih jedinica sa psima i EOD timovi kako bi pretražili specifične terene.

Samim tim, kako je kazao, i specijalne jedinice Kosovske policije će još nekoliko dana biti u selu.

Što se tiče meštana Banjske, poručio je da će se i oni, narednih dana, vratiti normalnim životima.

Sva dešavanja u Banjskoj, Eljšani je opisao kao „tragičan slučaj“.

„Jedan od mojih policajaca je ubijen kod ove barikade. Osim toga i troje ljudi je ubijeno tokom naše operacije, a dvoje je uhapšeno“.

Kaže da će istraga o tome zbog čega se sve ovo desilo u jednom, kako je istakao, mirnom i turističkom mestu kao što je Banjska – biti veoma duga.

„Ovde žive mirni meštani, radi se o turističkom mestu. Još uvek ne znamo zašto je to urađeno baš ovde, to ćemo videti. Možda zbog što je u blizini granica. Još uvek ne znamo, istraga će biti duga“, dodao je Eljšani.

Potvrdio je i da u dosadašnjoj do novih informacija nisu došli, osim onih koji su poznati od ranije.

Kako izgleda selo Banjska četiri dana od sukoba i blokade, pogledajte u videu:

O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.