Svećlja objavio navodnu listu pakovanja iz sanduka Vojske Srbije za minobacač zaplenjen u Banjskoj

FOTO: Dželjalj Svećlja/fejsbuk

Čelnik kosovskog MUP-a, Dželjalj Svećlja, nastavio je da pojedinačno iznosi navodne dokaze o povezanosti države Srbije sa sukobima odnosno, napadom u selu Banjska koji se dogodio u nedelju kada je ubijen kosovski policajac i više navodnih napadača.

Danas je na svom Fejsbuk profilu predstavio papir koji je, kako je istakao u opisu objave, potvrda koju je Vojska Srbije dala grupi povodom predaje bacača granata, a koji je policija zaplenila istog dana.

Svećlja je predstavio papir koji liči na listu pakovanja iz sanduka, odnosno dokument koji je izdat sa štoka vojske sa oznakama M93.

Na prvi pogled, fabrički broj 201 bacača granata M93 od 33mm, koji je na zapisniku pod brojem 59056 sanduka, sa brojem 4987/1, zaveden u navodnoj listi pakovanja, poklapa se sa oznakom na slici ovog oružja, koji je Svećlja objavio, a za koji navodi da je deo zaplenjenog arsenala u Banjskoj.

Inače, lista pakovanja sadrži tri potpisa – rukovodioca TMS-a (Održavanje tehničkih materijalnih sredstava) sa imenom „Duško Vasiljević“, refernta pod imenom „Rade Đurović“ i načelnika službe pod imenom „Dejan Ćendić“, uz navodni pečat Vojnotehničkog remontnog zavoda iz Čačka.

„Redom se dodaju dokazi o zvaničnoj povezanosti države Srbije i terorističke grupe koja je izvršila ubistvo policajca Afrima Bunjakua i priprema akcije protiv ustavnog poretka u cilju destabilizacije Republike Kosovo. Ovaj dokument je potvrda koju je Vojska Srbije dala grupi povodom predaje bacača granata, koji je potom zaplenila Kosovska policija u akciji 24. septembra. Ono što smo u kontinuitetu iznosili, sada potkrepljujemo nespornim činjenicama i dokumentima da država Srbija politički, finansijski i logistički podržava ove terorističke grupe“, naveo je Svećlja.

Suprotno njegovim navodima, srpski predsednik Aleksandar Vučić, več je u nedelju uveče odbacio svaku povezanost napada u Banjskoj sa državom Srbijom i njenim bezbednosnim institucijama.

On je bio prvi koji je saopštio da se radi o Srbima sa Severa koji su se „pobunili jer nisu želeli da trpe Kurtijev teror i naseli na njegove provokacije“.

Kosovske snage prethodna tri dana zaplenile su arsenal oružja za koji tvrde da je iz Srbije sa procenjenom vrednošću od 5 miliona evra, i pritom sa naznakom da se traga za još oružja, te da o kojoj se količini radi pokazuje i podatak da, kako navode, još uvek broje zaplenjenu municiju. Deo oružja je pre dva dana izložen za medije u bazi specijalnih policijskih snaga u Južnoj Mitrovici.

„Oružje se ne može naći na crnom tržištu, to je oružje srpske vojske, proizvedeno je 2021. Ima mina koje su proizvedene 2022. Nisu ostaci ratova 90-ih godina. Vrednost celokupnog oružja je oko 5 miliona evra“, kazao je upravo Svećlja juče za Juronjuz Albanija.

Dvadeset četiri vozila, mahom džipova, uključujući i jedan čija je vrednost nezvanično procenjena na 1,5 miliona evra, dva oklopna vozila, dva kvada, uglavnom napunjeni sa oružjem, uz drugu vojnu i logističku opremu je zaplenjeno u Banjskoj.

Neka od vozila imala su lažne oznake KFOR-a, a kosovske vlasti su objasnile da ih je ova grupa koristila da krstari i unosi oružje na Kosovo.

„Puška teškog kalibra (30 mm nitro lanser), tri komada oružja teškog kalibra (gulinov sa tri cevi), dve duge puške (mitraljezi), snajper (black spear 12,7 mm), minobacač (82 mm), dvadeset dve duge puške (AK 47), jedna automatska puška (RPZ), dve puške, dva revolvera, ručna bomba, 74 šaržera za (AK 47), devet pancira, radio veza, osam vojnih torbi i šest vojnih uniformi“, bio je deo izloženog arsenala.

Potom je unutar zidina manastira pronađeno ono što je i sama Eparhija pre policije saopštila, da je pronađeno nekoliko komada oružja i pancir.

Policija je objasnila da su to bile dve puške AK-47, a pancir Kosovske policije, navodno, odnešen sa lica mesta mesta gde je 24. septembra u zasedi ubijen policijski narednik Afrim Bunjaku, kada se sukob policije i naoružane uniformisane grupe i rasplamsao.

O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na Severu



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.