Kurti stigao i u Opštinu Severna Mitrovica, u toku sastanak sa Atićem

Nakon što je boravio u opštini Leposavić, a potom i položio cveće na spomen ploči posvećenoj stradalom kosovskom policajcu Enveru Zumberiju u Zubinom Potoku, kosovski premijer Aljbin Kurti – upravo je došao i u Opštinu Severna Mitrovica.

Jake snage Kosovske policije obezbeđuju opštinsku zgradu i ulice koje vode ka njoj.

Kako javlja naš reporter sa terena, osim policije mesto obezbeđuju i naoružani pripadnici u civilnoj garderobi.

Po dolasku, Kurtija, ali i Envera Krasnićija i Dželjalja Svećlju, dočekao je gradonačelnik ove opštine, Erden Atić.

Potom su njih četvorica ušli u opštinsku zgradu.

Kosovski premijer je prethodno u Zubinom Potoku, nakon posete zgradi Opštine, u prisustvu takođe čelnika kosovskog MUP-a, Dželjalja Svećlje i ministra administracije i lokalne samouprave, Eljberta Krasnićija položio cveće na tek otkrivenoj spomen ploči posvećenoj kosovskom policajcu, Enveru Zumberiju stradalom 2011. godine u klisuri između mesta Varage i Zupče.

Konstrukcija i jarbol su još juče postavljeni u ovoj klisuri, tačno na mestu gde je Zumberi pre 13 godina 26. jula ubijen, javio je Zubin Potok Info.

Sa logoom Kosovske policije na samom vrhu, tekst na spomen ploči glasi: „Na ovom je mestu 26.07.2011, herojski pao na vršenju dužnosti pripadnik Policije Kosova – Heroj Enver Zymberi“.

Sa Kurtijem i dvojicom ministara bio je danas i sin Envera Zumberija, javljaju mediji. Kurti i on su na spomen ploči položili cveće.

Na juče postavljenom jarbolu, odmah do spomen ploče, postavljena je kosovska zastava.

Isti trojac prethodno je boravio i u opštini Leposavić.

Kurti posetio Opštinu u Leposaviću

Većina medija nije bila obaveštena o ovim posetama visokih kosovskih zvaničnika.

Juče objavio uspehe na Severu tokom trogodišnje vladavine

Neposredno pred ovaj njegov dolazak, izlistao je Kurti na svojim mrežama uspehe koje je tokom trogodišnje svoje vladavine postigao na Severu, kako je kazao, usredsređene na dobrobit građana.

Funkcionalizovane su opštinske katastarske službe u četiri opštine na severu, otvorili kancelarije Kosovske agencije za registraciju preduzeća, a i otvorili posebnu meru zapošljavanja za 2.000 lica koja traže u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica – kojom subvencionišu do 70% bruto zarade za šest meseci za svakog novog radnika.

Ujedno, Pošta Kosova otvorila je punktove u sve četiri opštine, preko kojih, kako je kazao, nudi usluge pošte kao što su – plaćanje registracije vozila, saobraćajnih kazni, ličnih dokumenata i raznih dozvola u ustanovama.

Rešen je i najveći problem na Severu – plaćanje struje:

„Pored velikog opterećenja javnog novca taj je problem stvarao i nejednakost među građanima Republike“.

Osvrnuo se i na, kako kaže, uklanjanje „nelegalnih registarskih tablica automobila“, koje su zamenjene tablicama RKS i smatra da je sada „javna bezbednost bolja“.

Izdvajaju se sredstva za subvencionisanje izgradnje kuća za pripadnike nevećinskih zajednica na Severu, a tu je projekat izgradnje na desetine kuća, kako kaže, između ostalog i kuće albanskih stanovnika koje su oštećene tokom perioda rata.

Grade se putevi, renoviraju pumpne stanice za bolje vodosnabdevanje:

„Gradimo puteve koji su nedostajali u sredinama i selima na severu Republike, sa kojima smo sela povezivali među sobom kao i sa opštinama na jugu, kao što je onaj koji povezuje Srbicu sa jezerom Gazivode. Takođe smo investirali u pumpne stanice da bismo rešili pitanje vodosnabdevanja sela u opštini Zvečan i Leposavić“.

Spomenuo je i instaliranje 15 novih baznih prenosnih stanica Telekoma na Severu koje podržavaju 4+ i 5G tehnologiju.

„Kosovo je zemlja svih njenih građana i za to imamo obavezu da ponudimo usluge, sigurnost i uslove za bolji život širom naše Republike“, poručio je na kraju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.