Elektrosever: Optužbe vlasti u PR netačne, ispunjavamo sve obaveze energetske Mape puta

elektrosever distribucija
FOTO: KoSSev

Zamenik kosovskog premijera i glavni prištinski pregovarač za dijalog u Beogradu, Besnik Bisljimi, optužio je danas kompaniju „Elektrosever“, ali i EU, za nesprovođenje sporazuma o energetici, odnosno mapi puta koju su Priština i Beograd odobrile još 21. juna prošle godine. Oglasio se potom i „Elektrosever“ koji je Bisljimija demantovao.

Osim što je Bisljimi za neispunjavanje sporazuma optužio „Elektrosever“ i Evropsku uniju, on je ujedno, na konferenciji za medije na kojoj je predstavio ovogodišnji logo za obeležavanje 15. godina od kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, poručio da je kosovska vlada obaveze predviđene mapom ispunila.

„Licencirala je ‘Elektrosever’ i opremila ga energetskim identifikacionim kodom. Potpisani su ugovori između KOSTT-a i ‘Elektrosevera’. Neispunjene tačke su slanje podataka o korisnicima, koje je ‘Elektrosever’ trebalo da obavi u roku od sedam dana, što se još nije desilo. Bili su neki falsifikovani podaci poslati posle 100 dana. Nije ispunjena tačka potpisivanja sporazuma ili okvirnog ugovora između KEDS-a i ‘Elektrosevera’, a nije ispunjena ni peta tačka sporazuma da KEDS i KOSTT imaju stalan pristup trafostanici u Valaču“, kazao je Bisljimi danas.

Samim tim, smatra on, razlog što mapa puta nije finalizovana, a koja je predviđala da se situacija normalizuje do oktobra, je u otporu ‘Elektrosevera’ da potpiše sporazum po mapi puta.

„Oni insistiraju na poštovanju još jednog sporazuma koji su navodno postigli sa KEDS-om u Istanbulu, a koji nema veze sa briselskim sporazumima“, kazao je Bisljimi.

Oglasio se ubrzo i „Elektrosever“ demantujući navode zamenika kosovskog premijera uz poruku:

„Jedina istina je da vlasti u Prištini ne žele da ‘Elektrosever’ dobije pravo na distributivne usluge iako je to dogovoreno u Briselu kroz energetsku Mapu puta i potvrđeno od strane Evropske energetske zajednice“.

Poručuju i da su ispunili i ispunjavaju sve svoje preuzete obaveze iz energetske Mape puta, čiji je garantor i Evropska unija.

„S tim u vezi, ‘Elektrosever’ nije i ne može biti odgovoran s obzirom na to da još uvek čeka odgovor na zvanično obaveštenje koje je ‘Elektrosever’ poslao početkom decembra meseca“, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Ujedno postavljaju i pitanje zbog čega je neko danas ponovo za svoje propuste napao kompaniju „Elektrosever“, ali i Brisel?

„Uz svu želju da se poštuje Mapa puta, ‘Elektrosever’ ne može da ispunjava obaveze druge strane, već samo svoje obaveze“, zaključuje „Elektrosever“.

Kompanija KEDS je, kako je navela Kancelarija za KiM u izveštaju o procesu dijaloga koji pokriva period od septembra 2022. do 15. januara ove godine , Elektroseveru nacrt ugovora koji bi u praksi omogućio da „Elektrosever“ može nesmetano da pruža distributivne usluge u četiri većinski srpske opštine na severu KiM, poslala 26. oktobra 2022. godine.

 

I Kancelarija je izvestila da je „Elektrosever“ na ovaj nacrt odgovorio 10. decembra, te da se očekuje da će KEDS u narednom periodu da dostavi kompaniji „Elektrosever“ Nacrt predmetnog komercijalnog ugovora.

Beograd i Priština postigli su 21. juna u Briselu dogovor o „Mapi puta“ s ciljem primene prethodno potpisanih dogovora o energetici. Ovaj dokument u 9 tačaka definiše šta bi trebalo da se desi u oblasti energetike na Severu Kosova – koje su obaveze Beograda, a koje Prištine.

I jedna i druga strana su ono što je dogovoreno u Briselu predstavljali kao svoju pobedu. Priština – kao sporazum koji će konačno omogućiti fakturisanje električne energije u četiri opštine na Severu Kosova u skladu sa kosovskim zakonima i regulatornim sistemom, a Beograd kao potvrdu da „niko neće da upada u trafostanicu Valač“, te da je novoosnovana kompanija – Elektrosever dobila samostalnost.

U periodu nakon potpisivanja ovog sporazuma pa sve do danas, međutim, prištinski i beogradski zvaničnici međusobno su se optuživali zbog toga što nisu realizovane sve obaveze iz ovog dokumenta u predviđenom periodu od 100 dana. Ujedno, što je više vremena prolazilo, to se i manje znalo o procesu sprovođenja obaveza.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.