Bisljimi: Razlog što energetska mapa puta nije finalizovana je otpor Elektrosevera

B. Bisljimi
FOTO: KoSSev

Nakon što je na posebnoj konferenciji medijima predstavio ovogodišnji logo za 15. godina od kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, zamenik kosovskog premijera i glavni prištinski pregovarač za dijalog u Briselu, Besnik Bisljimi govorio je o trenutno aktuelnim pitanjima. Dotakao se sporazuma o energetici, evropskog predloga, a govorio je i registarskim tablicama.

Na samom početku obraćanja, kako prenosi Koha, upitan je o sporazumu o energetici odnosno mapi puta koju su Priština i Beograd odobrile još 21. juna prošle godine. I danas je za nesprovođenje ovog sporazuma okrivio kompaniju ‘Elektrosever’, ali i Evropsku uniju, za razliku, kako je kazao, od kosovske vlade koja je u potpunosti po mapi ispunila obaveze.

„Licencirala je ‘Elektrosever’ i opremila ga energetskim identifikacionim kodom. Potpisani su ugovori između KOSTT-a i ‘Elektrosevera’. Neispunjene tačke su slanje podataka o korisnicima, koje je ‘Elektrosever’ trebalo da obavi u roku od sedam dana, što se još nije desilo. Bili su neki falsifikovani podaci poslati posle 100 dana. Nije ispunjena tačka potpisivanja sporazuma ili okvirnog ugovora između KEDS-a i ‘Elektrosevera’, a nije ispunjena ni peta tačka sporazuma da KEDS i KOSTT imaju stalan pristup trafostanici u Valaču“.

Samim tim, smatra on, razlog što mapa puta nije finalizovana, a koja je predviđala da se situacija normalizuje do oktobra, je u otporu ‘Elektrosevera’ da potpiše sporazum po mapi puta.

„Oni insistiraju na poštovanju još jednog sporazuma koji su navodno postigli sa KEDS-om u Istanbulu, a koji nema veze sa briselskim sporazumima“, kazao je Bisljimi.

Osim što obaveze ne ispunjava Beograd, ne ispunjava ga ni Evropska unija, smatra zamenik kosovskog premijera.

„Dosta veliki deo krivice za dosadašnje nesprovođenje sporazuma snosi sam Brisel ili posrednici u Briselu, koji ne samo da su tolerisali sastanak u Istanbulu, već su slali pogrešne signale Elektroseveru i to tumačenja pogrešnih članova sporazuma koji nemaju veze sa mapom“, kaže Bisljimi.

Francusko-nemački plan znači „de fakto priznanje dve države“

U nastavku je na istoj konferenciji govorio o evropskom predlogu koji podržavaju Francuska i Nemačka, a za normalizaciju odnosa Prištine i Beograda. Kaže da je Aljbin Kurti samo o njemu i govorio na sastanku sa evropskim izaslanikom, Miroslavom Lajčakom, tokom njegove poslednje posete Prištini.

Objašnjava da plan pokazuje samo osnovni okvir, a koji podrazumeva „de fakto priznanje dve države“.

„Francusko-nemački plan pokazuje osnovni okvir, koji podrazumeva ‘de fakto’ priznanje dve države, dok će redosled koraka biti, koji sporazumi više nisu važni, koji bi trebalo modifikovati, koji treba primeniti i kako ih implementirati. Strane će o tome razgovarati u Briselu. Nije bilo razgovora ni o kakvom preliminarnom dogovoru, već o okviru francusko-nemačkog predloga”.

Kada su u pitanju uslovi za formiranje Zajednice srpskih opština, koje je Kurti prošle nedelje izlistao, Bisljimi kaže da je EU imala primedbe na dva.

„EU ima svoje primedbe na dva uslova, ali to bi trebalo da pitate Lajčaka kada dođe na Kosovo“, kazao je kratko.

Šta je Bisljimi poručio o registarskim tablicama čitajte u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.