EK odgovara na optužbe Tačija: Kosovo da radi svoj domaći zadatak

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog, sinoćno izdanje)

Predsednik Kosova u ponedeljak je optužio međunarodne zvaničnike da nisu održali obećanja nakon što su formirane Specijalističke komore i Specijalno tužilaštvo za krivično gonjenje i suđenje Albancima u slučajevima u vezi sa ratom na Kosovu. Na konferenciji za medije o ulozi specijalističkih komora, Tači je rekao da je među onim što su međunarodni zvaničnici obećali zauzvrat bilo ubrzanje članstva Kosova u EU i UNESCO, liberalizacija viznog režima i omogućavanje Kosovu da formira svoju vojsku.

Međutim, Evropska komisija nije pridavala značaja Tačijevoj izjavi, podsećajući ga da bi Kosovo trebalo više da uradi kada su u pitanju ispunjavanje preostalih kriterijuma za liberalizaciju viznog režima, zapošljavanje i dijalog sa Srbijom. U odgovoru za Express, kancelarija za saradnju sa medijima EK je jasno podcrtala izazove sa kojima Kosovo treba da se suoči kako bi unapredilo svoj program integracije u EU. 

Kosovo24sata – Nemačka ambasada: Specijalni sud nije povezan sa političkim ciljevima

Iz nemačke ambasade u Prištini navode da su Specijalizovane komore za ratne zločine na Kosovu, ključne i važne institucije za Kosovo, jer doprinose vladavini prava. U odgovoru za Radio Slobodna Evropa, iz ambasade ističu da Specijalizovane komore nisu povezane sa političkim ciljevima.

"One nikako nisu povezane sa političkim ciljevima izvan njihovog specifičnog mandata," naveli su. 

Dodaju da je Nemačka stalno podržavala Kosovo u naporima da se pridruži međunarodnim organizacijama, kao što su UNESCO i Interpol i da će nastavati da pruža takvu podršku.

"Uslovi za liberalizaciju viza su jasno postavljeni – demarkacija sa Crnom Gorom i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i dalje ostaju dva neispunjena uslova," navode iz ambasade, prenosi Koha.

"Kao što su potvrdili – Evropski savet u martu i izjava Unije u nedavnom govoru predsednika Junkera – čitav region Zapadnog Balkana ima nedvosmislenu podršku EU za njihovu perspektivu proširenja. Kao što smo rekli nakon formiranja vlade u septembru, za Kosovo je neophodno da se reforme o vladavini prava i ekonomije primene odmah. Kosovo treba da poboljša svoju konkurentnost i stvori zapošljavanje i mogućnosti za svoje građane. Od ključne je važnosti da Kosovo isporuči liberalizaciju viznog režima tako što će efikasno da napreduje u vezi sa sporazumom o demarkaciji granice sa Crnom Gorom," navodi se u saopštenju EK.

Štaviše, zvaničnici EK kažu da nova vlada treba da igra aktivnu ulogu u regionu i da sarađuje sa Beogradom kako bi osigurala kvalitetan napredak u dijalogu između Beograda i Prištine o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. 

"Sve ovo je presudno za Kosovo kako bi nastavilo napred na svom evropskom putu. Kosovo nema vremena za gubljenje," navode iz EK-a.

Na pitanje da komentarišu optužbe predsednika Tačija prema međunarodnoj zajednici, EK naglašava da su Specijalističke komore i Specijalno tužilaštvo nezavisne pravosudne institucije. 

"Cilj konkretnog uspostavljanja ovih institucija je da one budu u mogućnosti da ponude nepristrasno okruženje za vođenje sudskih postupaka koji proizlaze iz istrage specijalnog tužilaštva. EU je uvek pozdravljala napore i odluku kosovskih vlasti da uspostave Specijalističke komore i Specijalno tužilaštvo," navodi se u pisanoj izjavi Kancelarije za medije EK koji je poslat Gazeti Express.

Skupština Kosova odobrila je 2015. dvotrećinskom većinom glasova ustavne amandmane koji omogućavaju osnivanje Specijalističkih komora i Specijanog tužilaštva.
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.