Džordi Roka novi izvestilac za Kosovo u Savetu Evrope

Džordi Roka novi je izvestilac za Kosovo u Skupštini Saveta Evrope. Član španske delegacije, izabran je za izvestioca tajnim glasanjem na političkom komitetu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, a protiv kandidat bio mu je Mogens Jensen iz Danske, saopšteno je iz Skupštine Srbije. Iz srpske skupštine tvrde i da je srpska delegacija uspela da ospori kandidaturu Mogensa Jensena.

"Srpska delegacija uspela je da ospori kandidaturu Mogensa Jensena, koji je u prethodnom periodu više puta iskazao svoju pristrasnost, izlazeći u susret zahtevima delegacije parlamenta Kosova i Metohije, čime je nesporno doveo sebe u sukob interesa povodom ovog izveštaja," navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

On je, dodaje se dalje, glasao i protiv pregovora dve delegacije o načinu zastupljenosti prištinske delegacije u PS Saveta Evrope, istovremeno u potpunosti ignorišući stavove srpske strane. 

Novi izvestilac za Kosovo pisaće izveštaj o situaciji na Kosovu i Metohiji – o poštovanju ljudskih prava, vladavini prava i dostizanju standarda Saveta Evrope. Rok za izradu izveštaja PS Saveta Evrope o situaciji na Kosovu i Metohiji je dve godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.