Zabrinjavajuća slika medija na celom Zapadnom Balkanu

Ugrožene medijske slobode, pretnje i politički pritisci koje svakodnevno trpe novinari, cenzura i autocenzura, zabrinjavajuća je slika medija na celom Zapadnom Balkanu – zaključak je trodnevne studijske posete Briselu, predstavnika medija iz sedam balkanskih zemalja, u okviru projekta "Partnerstvo za razvoj medija u jugoističnoj Evropi", saopšteno je iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Jovana Polić i Mladen Velojić, zastupajući stavove srpskih medijskih organizacija, upoznali su predstavnike najznačajnijih evropskih institucija sa trenutno alarmantnom situacijom u srpskim medijima i razlozima za pokretanje akcije Stop medijskom mraku i formiranje Grupe za slobodu medija.

EFJ šalje misiju u Srbiju

Evropska federacija novinara je odlučila da zbog ugroženih medijskih sloboda u Srbiju pošalje međunarodnu misiju i pozvala Savet Evrope i OEBS da nastave pritisak na Aleksandra Vučića i Vladu Srbije, saopštio je NUNS, prenosi N1.

Upravni odbor Evropske federacije novinara (EFJ) odlučio je da u Srbiju pošalje međunarodnu misiju kako bi se poboljšalo stanje u sferi medija pogoršano poslednjih godina, i pozvao Savet Evrope i OEBS da u tom smislu nastave pritisak na vladu Aleksandra Vučića, navodi se u saopštenju najveće evropske novinarske organizacije koja zastupa više od 320.000 novinara učlanjenih u 71 organizaciju u 43 države Evrope.

Polić i Velojić su obavestili predstavnike briselskih institucija, o, kako navode iz NUNS-a, "partokratskim uticajima i koruptivnim procesima kako najviših predstavnika države, tako i lokalnih moćnika", kad je reč o izdvajanju državnog novca za medije u Srbiji. 

"Pišite nam i dostavljajte sve informacije o kršenjima ljudskih prava, a medijska svakako to jesu. Naša uloga i jeste da učinimo sve što je u našem mandatu da prestanu pritisci na medije, kako bi novinari mogli nesmetano da rade svoj posao, u cilju zaštite javnog interesa," istakla je poslanica Evropskog parlamenta, Renate Veber.

Glavni savetnik za medije i civilni sektor u Direktoratu Evropske komisije za proširenje (Dg Near) Andris Kesteris izrazio je zabrinutost, ali i spremnost Komisije da reaguje zbog netransparentnog procesa sufinansiranja medijskih sadržaja u Srbiji, za šta su, ističu iz NUNS-a, odgovorne državne institucije i lokalne samouprave.

O stanju u srpskim medijima, ali i u medijima na celom Zapadnom Balkanu, predstavnici Mreže za profesionalizaciju medija u jugoistočnoj Evropi, koje su članice u Srbiji Medija centar Beograd i Media i reform centar Niš – izvestili su sektor Evropske komisije za tehnologiju (Dg connect), Međunarodnu federaciju novinara, Globalni forum za razvoj medija i nevladinu organizaciju EAVI.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.