ECMI i Pax: ZSO suviše monoetnička. Preporučujemo minimalni uticaj Zajednice na centralne vlasti. Novac iz BG preko kosovskog trezora

Organizacije Evropski centar za pitanja manjina (ECMI) sa Kosova i Pax za mir predstavile su danas u Prištini izveštaj pod nazivom Asocijacija/Zajednica većinskih srpskih opština – Izlaz iz ćorsokaka. Najveća zamerka sporazumu o ZSO/Asocijaciji je "suviše monoetničnosti" i preporuka je da njen uticaj na centralne institucije "bude minimalan", kao i to da finansiranje Srbije ove zajednice ide kroz trezor Kosova. Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović ističe da kosovskometohijski Srbi ne mogu da opstanu u postojećem pravnom i političkom okviru, da odlaze sa Kosova i Metohije i da je potrebno promeniti te okvire kako bi se ZSO formirala i zaustavilo iseljavanje. Za drugog predstavnika iz kabineta kosovskog premijera – savetnika Bajrama Gecaja, ipak, zajednica nije sredstvo za zaštitu prava srpskoj zajednici na Kosovu, već "samo instrument" koji će joj "pružiti pomoć u integraciji". Integracija, a posebno integracija severa, "neće biti štetna", poručio je Gecaj

Autori ovog dokumenta dali su preporuke kako bi Asocijacija, odnosno Zajednica srpskih opština trebalo da izgleda. Međutim, ono što najviše zameraju u briselskom sporazumu koji se tiče formiranja ovog, za Srbe važnog institucionalnog elementa, jeste suviše monoetničnosti. S toga, predstavnici Evropskog centra za pitanja manjina (ECMI) i Pax-a za mir predlažu da ovo telo bude nalik Zajedničkom veću opština u Hrvatskoj. 

“Zajednica – kako je predstavljena, sada je veoma monoetnička. To je problematično iz više razloga. Najveći je razlog što većinski srpske opštine nisu isključivo srpske, postoje i druge zajednice koje tu žive koje imaju svoje postojeće mehanizme koje bi garantovali zaštitu njihovih prava u tim opštinama. S toga bi imalo smisla da se prenesu ti mehanizmi na Zajednicu,” kazao je Piter Troč, predstavnik ECMI.


03. jun, 14:18. U međuvremenu ECMI je objavio izveštaj i u elektronskom formatu koji je dostupan OVDE


KoSSev: Izveštaj "Asocijacija/Zajednica većinskih srpskih opština – Izlaz iz ćorsokaka" koji je danas predstavljen u Prištini još uvek nije objavljen u elektronskoj formi na sajtovima ECMI-ja i Peace PAX-a, a pozivnica koja je iz Evropskog centra za pitanja manjina sa Kosova poslata srpskim predstavnicima i medijima u naslovu mejla je bila na albanskom jeziku.

Stojanović: Naša ideja nije da se izolujemo

Srbi odlaze sa Kosova i tu činjenicu treba priznati, kaže zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović, ističući da u postojećem pravnom i političkom okviru, u kojem Srbi na Kosovu deluju, nije dovoljan. Zato je, smatra on, potrebno je izmeniti postojeći pravni okvir kako bi se ZSO formirala, a proces iseljavanja zaustavio.

“Ovaj okvir i institucionalni i politički nije dovoljan i nije dovoljno dobar da bi mi kao zajednica preživeli – pod jedan. Pod dva – da bi mi mogli da se organizujemo na način da možemo normalno da živimo i da možemo zajedno izgradimo suživot sa svima. Nama nije ideja da postanemo izolovana zajednica, da postanemo izolovan narod koji neće komunicirati ni sa kim”.

Stojanović smatra da je ZSO od ogromne važnosti, te da je ovo za Srbe ključan trenutak. Zamenik premijera, međutim, ne razume zbog čega se ideja o formiranju ZSO kod određenog dela kosovske javnosti dočekuje kao “na nož”. 

“Nažalost, mnogi politički faktori su zloupotrebili Zajednicu u jeftine političke svrhe, praveći od Zajednice bauk kojim je trebalo nekoga uplašiti, da će to biti neki destruktivni element koji će, ne znam šta da ugrozi i to je po meni bila više politička igra i trik za motivisanje ljudi da bi trgovi bili puni, a ne da bi se nešto drugo desilo. Ja želim da razbijem određene strahove i da kažem da želimo da uradimo nešto dobro i nešto što će biti korisno za sve”, kaže Stojanović.

Gecaj: Zajednica instrument pomoć srpskoj zajednici da se integriše

Savetnik premijera Kosova Bajram Gecaj obećava da će vlada raditi na formiranju ZSO, podsećajući da je Isa Mustafa više puta ponovio da će formirati ekspertski tim za uspostavljanje ovog tela. Gecaj je podsetio da se oko ovog pitanja podiže mnogo nepotrebne prašine i da se o njemu  govori svugde osim u Skupštini, gde je rasprava najpotrebnija. 

“Postoji strah u delu albanske zajednice da će ZSO formirati treću teritoriju i srednji nivo izvršnog organa vlasti i da se tako ispuni želja srpskoj naciji. Ne vidim Zajednicu kao sredstvo za zaštitu prava srpskoj zajednici na Kosovu, ja to vidim samo kao instrument koji će pružiti srpskoj zajednici pomoć, jer integracija, a posebno integracija severa neće biti štetna”, smatra Gecaj.

U izveštaju koji je predstavljen na konferenciji u Prištini ECMI i Pax preporučuju da bi uticaj ZSO na centralni nivo vlasti trebao da bude minimalan, a da finansiranje koje će biti i od strane Srbije, mora proći kroz trezor Kosova. Preporuke su date i po pitanju obrazovanja, zdravstva, kulture i drugih oblasti.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.