Ebot: Genocid pitanje za sudove, a ne za politiku; Nestalih ima i na Kosovu, nije jednostrano pitanje

Britanski ambasador Abot ebot
FOTO: KoSSev

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Britanski ambasador na Kosovu, Nikolas Ebot (Nicholas Abbott), govorio je o tužbi za genocid protiv Srbije koju je najavio premijer, Aljbin Kurti. Ebot je u emisiji „Kallxo Përnime“ rekao da je stav Ujedinjenog Kraljevstva da je genocid stvar sudova, a ne politike.

Rekao je da ukoliko Kosovo misli da treba da sledi put tužbe, da onda to treba i da učini.

„Stav Ujedinjenog Kraljevstva je da je genocid stvar sudova, stvar zakona, a ne politike. Stoga bih bio vrlo oprezan i predložio da to bude deo političih pregovora. Ako Kosovo misli da bi trebalo da sledi put tužbe, onda bi trebalo, ali je ovo pravni proces. Ne mislim da pitanje nestalih osoba treba politizovati, mislim da bi to trebalo biti deo dijaloga, jer mislim da i Kosovo i Srbija imaju zajednički interes da reše ono što je u osnovi humanitarno pitanje. Ovo je pitanje prema kojem gajimo snažne emocije i podražavamo ga kao ambasada“, rekao je.

Ebot je naglasio da bi i Kosovo i Srbija trebalo da urade svoj deo posla u vezi nestalih osoba.

„Ali, takođe mislim da Kosovo ne bi trebalo da veruje da je ovo jednostrano, jer to nije samo za Srbiju i nestale osobe u Srbiji, postoje nestale osobe na Kosovu koje treba pronaći, i mislim da obe države treba da odrade svoj deo posla“.

„Mislim da često postoji želja za kvantifikovanjem stvari, postoji želja da se kaže – da, ali da budem iskren, ima više Albanaca koji su nestali, a mi ne znamo gde su, pa ih ima više od kosovskih Srba koji su nestali, ili Roma ili drugih. Ovo je tačno. Ali ne mislim da ljudska patnja može biti kvantifikovana, ako je porodica izgubila voljenu osobu iz bilo koje zajednice kojoj pripada, to je vrlo bolno i mora se nešto preduzeti da bi se rešilo ovo pitanje“, rekao je Ebot.

KoSSev: Britanski ambasador govorio je sinoć u „Kallxo Përnime“  i o Zajednici srpskih opština, a nakon što je kosovski premijer, još jednom poručio da „monoetničkih udruženja“ neće biti na Kosovu. Kazao je da se Britanska ambasada zalaže za formiranje ovog tela, jer je to dogovoreno u Briselu.

„To (ZSO prim. red.) je deo pregovora i sporazuma koji su do sada potpisani, da podržavamo. Mislim da je jasno da je ovo pitanje na stolu, to je očigledno pitanje sa kojim se složila vlada Kosova. Onda moramo pogledati šta ugrožava suverenitet Kosova, jer nije samo ime, zar ne? To su nadležnosti koje bi bile date takvom Udruženju, pa bi trebalo razjasniti koja su to ovlašćenja i razjasniti koje su to nadležnosti koje bi mogle ugroziti Ustav i raditi na ovim tačkama“, rekao je britanski ambasador, prenosi RTK2.

Dodao je da je najgore, kada oni koji tvrde da ZSO nije u skladu sa kosovskim Ustavom „jednostavno odustanu i odu“, preneli su prištinski mediji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.