Kurti, Ebot i Konjufca potpisali memorandum o nadgledanju zapošljavanja

Ebot, Kurti Konjufca
FOTO: Indeksonline

Ambasador Velike Britanije, Nikolas Ebot, potpisao je danas zajedno sa kosovskim premijerom i predsednikom kosovske skupštine memorandum o saradnji, prenose prištinski mediji.

Reč je o memorandumu koji će omogućiti ambasadi Velike Britanije da nadgleda proces zapošljavanja na visokim pozicijama u kosovskim institucijama.

Trojica zvaničnika se nisu oglašavala nakon potpisivanja memoranduma, piše prištinska Koha.

Britanski ambasador, Nikolas Ebot, govorio je sinoć o ovom sporazumu za „Kallxo Përnime“.

Ebot je kazao da on ima za cilj da obezbedi bolja i kompetentnija rešenja za zapošljavanje na visokim pozicijama.

„Projekat se sprovodi na više nivoa, imamo dogovor sa skupštinom Kosova, imamo dogovor sa Kancelarijom premijera“, kazao je Ebot, uoči potpisivanja memoranduma.

Podsetimo, memorandum o saradnji kosovskih institucija i ambasade Velike Britanije, s ciljem nadgledanja zapošljavanja na visokim položajima, nije novina.

Ova ambasada je isti dokument potpisivala i sa prethodnim vlastima na Kosovu, ali ih i neretko kritikovala zbog nepoštovanja istog.

Bivši britanski ambasador Rori O’Konel poznat po kritikama na račun rada kosovskih institucija, neretko je u prošlosti ukazivao na to da Priština ne uzima u obzir preporuke o zapošljavanju na visokim pozicijama, te da krši Memorandum o saradnji.

O’Konel je ujedno marta 2019. godine, na konferenciji povodom treće godišnjice od sklapanja Memoranduma, a za vreme vlade Ramuša Haradinaja, istakao da nepotizam u institucijama utiče na penalizaciju profesionalizma, što onda šteti zapošljavanju rukovodioca na osnovu zasluga.

Realizacija projekta britanske ambasade za zapošljavanje na visokim rukovodećim pozicijama u privremenim prištinskim institucijama nazaduje zbog velikog uticaja politike, kazao je tada O’Konel.

Pročitajte još:

O’Konel: „Ministarstvo za evropske integracije nije ispunilo svoje obaveze“

O’Konel: Ponovni proces regrutovanja predsednika RUE neće podržati britanska ambasadaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.