„Kvinta došla do kraja, mogu da nas potope ali pritiskom više ne mogu da nas ubede“

Haradinaj
FOTO: KoSSev

Neposredno nakon obznanjivanja da je primio poziv Specijalnog suda, saopštio je i da daje ostavku na mesto premijera jer u Hag ne ide, kako je rekao, „premijer i država Kosovo“, već on lično. Danas, pred vanredne izbore, bivši premijer u Prištini, Ramuš Haradinaj, otkriva: „Usled pritiska zemalja Kvinte čudnim merama vlada je bila primorana da da ostavku“. 

Dok se Kvinta oglašava sa pozivima prvo srpskom i kosovskom rukovodstvu – jednima da prestanu sa lobiranjem za „odpriznanja“ Kosova, drugima da ukinu takse, te u najnovijem pozivu juče posebno kosovskim liderima i narodu, Haradinaj oštro kritikuje pet zapadnih država da vrše pritisak na Kosovo, ne i na Srbiju.

„Ja nisam za to da se prihvate ovi uslovi Kvinte. Ja sam za to da im kažemo izvinite, mi smo suverena zemlja, mi imamo našu verziju kako možemo da se dogovorimo sa Srbijom, ukoliko poštujete to doći ćemo za sto, ako ne, čekaćemo. Nije po svaku cenu uslov za dijalog“, kazao je najnovijem intervjuu za „EkonomiaOnline“.

Priznaje da su zemlje Kvinte saveznici Kosova, da ih poštuje, te da je svestan njihove zainteresovanosti za dobre odnose sa Srbijom.

„Ali oni bi trebalo da shvate da više nema prostora da se vrši pritisak na Kosovo, jer tim pritiskom sa čudnim merama primorali su Vladu da da ostavku“, poručio je Haradinaj.

Navodi da će doći do destabilizacije na Balkanu ukoliko se takvi pritisci nastave, te da bi pritisak trebalo da preusmere na Srbiju.

„Došli su do kraja, ako žele mogu da nas potope, ali pritiskom više ne mogu da nas ubede. Kvinta treba da okrene pritisak prema Srbiji, koja je na neprincipijelan način postavila uslov samo da bi započela dijalog. Kaže: ukinite taksu. A šta će onda tražiti za priznanje, ako samo da bi započela dijalog traži tržište?!“ istakao je bivši kosovski premijer, koji trči i ovu izbornu trku.

Zaustavili podelu sklanjanjem dijaloga od Mogerini

„Ja znam šta sam podneo da zaustavim podelu Kosova“, i baš zbog toga, Haradinaj naglašava da ne treba prihvatiti uslove Kvinte.

„Verujem da je od važnosti da se građani Kosova osećaju suverenijim. Oni sebe više ne osećaju robovima“ – ohrabrio je javnost pred izbore i izlistao svoja dostignuća:

„Od prvog trenutka kada sam otišao na sastanak sa EU, sa gospođom Mogerini, rekao sam da neću dozvoliti podelu Kosova, neću odobriti Mogerinijev dijalog. Desilo se ono što sam rekao, sklonili smo dijalog od Mogerini koja je bila za podelu, stavili smo to kod Merkel u Berlinu. Stvorićemo vojsku, stvorili smo. Odbranićemo teritorijalnu celovitost, učinjeno je. Liberalizacija je u procesu da se dogodi i nismo daleko. Narod više ne želi sluge“.

PDK, LDK, Samoopredeljenje pristale bi na ukidanje takse bez priznanja Srbije

Haradinaj smatra da postoji rešenje kako se pritisak Kvinte i uopšte međunarodne zajednice može ukloniti, a to je:

„Ukoliko sve parlamentarne stranke budu imale isti stav i ne igraju igre“.

Ali je takođe uveren i da će svi političari iz Prištine, osim njega, uključujući i Aljbina Kurtija, pristati da se ukinu takse bez da, kako kaže, Srbija prizna Kosovo. Za to kao dokaz navodi saznanja da su predstavnici PDK, LDK i Samoopredeljenja na svakom sastanku sa međunarodnim zvaničnicima iza zatvorenih vrata to govorili.

„To je greška. Mislim da im to ne pomaže, čak ni Kosovu. Oni bi trebalo da budu jasni, dijalogu se vraćamo bez ikakvog uslovljavanja. Vrlo jednostavno“, zaključuje Haradinaj.

Pročitajte još:

Džuda: „EU i SAD nemaju nivo uticaja na Kosovo koji su ranije imali „

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.