DSS raskinuo lokalne koalicije s SNS zbog „predaje Kosova“

Predsedništvo Demokratske stranke Srbije (DSS) odlučilo je da svi opštinski odbori DSS-a raskinu lokalne koalicije sa Srpskom naprednom strankom (SNS).

Predsednik DSS-a Miloš Jovanović kazao je novinarima da je koalicija sa naprednjacima raskinuta u 14 opština, ali nije mogao da precizira u koliko bi lokalnih samouprava SNS mogao da ostane bez vlasti posle ove odluke DSS-a.

Na konferenciji za novinare u sedištu stranke u Beogradu rečeno je da je odluka o raskidu koalicije sa SNS-om doneta „zbog upuštanja u veleizdaju, odnosno predaju Kosova i Metohije“.

„Problem je, međutim, što danas više ne delamo u normalnim političkim okolnostima i koliko god lokalne koalicije nemaju veze i ne mogu imati veze sa nacionalnom politikom, toliko i te kako imaju i moraju imati veze sa nečim što se može nazvati nacionalnom izdajom,“ ocenio je Jovanović.

Jovanović je dodao da raskid lokalnih koalicija sa SNS-om nema veze sa eventualnim ulaskom Demokratske stranke Srbije u opozicioni Savez za Srbiju.

„Zavisiće od jedne vrlo jednostavne stvari – od naše procene kako na najbolji, najefikasniji način zaustaviti ovo ludilo. Ako je to savez, biće savez, ako je to nešto drugo, biće nešto drugo,“ rekao je on.

SNS: Postupci DSS daju podršku daljoj razgradnji sopstvene države

Srpska napredna stranka je reagovala na ovu vest, navodeći da je DSS u stvari stranka koja je odgovorna za raspad sopstvene države.

„Nadaju se valjda u DSS-u da su i građani Srbije zaboravili da su oni glavni krivci za razbijanje države, da je upravo njihovo nečinjenje dok su bili na vlasti dovelo do toga da se Crna Gora odvoji od Srbije, a da Priština u međunarodnoj zajednici stekne ključnu podršku za jednostrano proglašenje nezavisnosti,“ naveo je potpredsednik SNS i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Kako je naveo, politika DSS je „plitkoumna“ i njihovi postupci daju:

„Jasnu podršku daljoj razgradnji sopstvene države i slabljenju pregovaračke pozicije Srbije u trenutku kada predsednik Vučić čini sve što može kako bi se došlo do održivog i kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju, kojim bi se obezbedio dugoročni mir i ekonomski prosperitet Srbije“.

 N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.