Kosovski sindikati neće 1. Maj za praznik: To je jugoslovensko nasleđe

FOTO: BIRN

Kosovski sindikati podržali su inicijativu da se međunarodni praznik rada – 1. Maj ukloni sa liste zvaničnih praznika. To je jugoslovensko nasleđe, tvrde.

Poslanik vladajuće PDK, Nait Hasani pokrenuo je inicijativu da se Međunarodni dan radnika – 1. Maj, ukloni sa liste zvaničnih praznika na Kosovu. Za ovu inicijativu sada je dobio i podršku sindikata, prenosi BIRN.

Predsednik sindikata zdravstvenih radnika, Bljerim Sulja (Blerim Syla) objašnjava da inicijativu tek treba da odobri Skupština. Prvi maj, tvrdi, relikvija je jugoslovenske ere.

„I u većini evropskih zemlja, to nije zvaničan praznik, i ukoliko je naš cilj da se pridružimo Evropi, to treba biti slučaj i u našoj zemlji… mi dolazimo iz komunističkog sistema bivše Jugoslavije i navikli smo da imamo slobodan dan 1. maja,“ rekao je Sulja za BIRN.

Tamno plavom bojom obeležene su zemlje koje Prvi maj slave tog datuma, svetlo plavom bojom obeležene su zemlje koje 1. maja slave neki drugi praznik, rozom bojom obeležene su zemlje koji dan rada obeležavaju nekog drugog datuma, a crvenom bojom obeležene su zemlje koje nemaju praznik posvećen radu. FOTO: Wikipedia

I Mursel Zumberi (Mursel Zymberi), predsednik sindikata civilnih službenika podržava predlog objašnjavajući da je Prvi maj „tretiran kao praznik još pre rata, iz prethodnog sistema bivše Jugoslavije.“

Za BIRN je govorio i Avni Ajdini, predsednik sindikata nezavisnih trgovaca Kosova, koji kaže da je činjenica da Kosovo slavi Prvi maj „loš sindrom zaostao iz prošlosti“. Dodao je i da Prvi maj treba da bude dan kada se protestuje za radnička prava, kao što su „zahtevanje plata, uslova rada, zdravstvenog osiguranja, dostojanstvenih penzija, trudničkog bolovanja i drugh zahteva“.

Uklanjanje međunarodnog praznika rada – 1. Maja, nije jedina inicijativa protiv poznatih datuma u Prištini.

Nedavno je tokom zasedanja kosovskog parlamentarnog odbora za prava i interese zajednica i povratak, na kojem su podneti predlozi da se 15. februar (dan državnosti Srbije), 28. jun (Vidovdan) i 24. jun (Dan Egipćana) svrstaju u „državne praznike“ na Kosovu, usledila serija oštrih reakcija upravo protiv dva srpska praznika.

Neprihvatljivo, kažu, jer je to „provokacija“ i „uvreda“.

Poslanik NISMA-e Miljaim Zeka je tada rekao srpskoj predstavnici: „Vi ste ubili 14 hiljada nas, mi smo ubili 1400 vas, nismo mogli više ali bismo od vas napravili sudžuk“

 

Neimenovani predstavnik Anarho-sindikalne grupe iz Prištine podsetio je da je Prvi maj inicijalno predstavljao obeležavanje protesta radnika u Čikagu 1886.

„Za nas nije bitno da li je to zvaničan praznik ili ne , bićemo na ulicama (protestima)… jako je važno imati dan posvećen radnicima,“ rekao je on za BIRN.

Rekao je da ovaj koncept Kosovo jeste nasledilo ali i dodao da  „sada žele da ga uklone zbog neoliberalne ideologije dominacije u kojoj radnik postoji kao individua koja ima monetarnu vrednost u tržišnoj ekonomiji. Takva logika je vrlo problematična, kao i inicijativa Naita Hasanija,“ rekao je ovaj neimenovani izvor za BIRN.

Međunarodni dan rada je javni praznik na Kosovu u skladu sa Zakonom o službenim praznicima.

O Prvom maju

Praznik rada obeležava se 1. maja, na dan kada su radnici u Čikagu 1886. štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vreme. U protestima koji su trajali nekoliko dana došlo je do sukoba između policije i protestanata, tom prilikom je ubijeno četiri pripadnika sindikata.

Na prvom kongresu Druge internacionale 1889. godine, odlučeno je da se naredne godine održi velika manifestacija 1. maja u znak sećanja na dešavanja u Čikagu ali i kao vid borbe za radnička prava.

Drugi kongres radničke internacionale odlučio je da se od 1980. godine 1. maj širom sveta obeležava kao ‘’zajednički praznik svih zemalja na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahteva i svoju klasnu solidarnost’’.

Od tada, Prvi maj, praznik rada, obeležava se u mnogim zemljama sveta. Iako zemlje EU ne usklađuju javne praznike, institucije Evropske unije imaju 15 javnih praznika, među kojima je i Prvi maj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.