Dragica Gašić ostaje u stanu, Sud odbio tužbu opštine Đakovica za oduzimanje stana

Dragica Gašić
Foto: Printscreen, N1

Osnovni sud u Đakovici je kao neosnovan odbio tužbu opštine Đakovica, da se Srpkinji Dragici Gašić ne dozvoli da ostane u stanu u koji se vratila kao prva srpska povratnica u ovaj grad, da ga koristi ili privremeno živi, javlja Koha.

Sud je takođe u odluci naveo da je uvođenje bezbednosnih mera u ovoj fazi neosnovano i nepotrebno.

Međutim u tekstu Kohe, nije precizirano na kakve se mere odnosi ova odluka, da li na obezbeđenje same Dragice Gašić ili na obezbeđenje imovine.

Na sajtu Osnovnog suda u Đakovici, ova odluka još uvek nije objavljena. Poslednja objava datira od 23. jula.

Nedavno je Kancelarija za KiM kompletno opremila stan za sada jedine srpske povratnice u ovom mestu, nakon što joj je stan obijen i iz njega ukradeno više stvari.

Dragica Gašić je prva srpska povratnica u Đakovici 21 godinu od rata. Nakon što je krajem juna javnost upoznata sa tim da se Gašić tu i vratila da živi, jedanaest nevladinih organizacija iz ove opštine zatražilo je od lokalnih vlasti da je što pre isele i najavilo podnošenje peticije kosovskoj vladi.

Ujedno je Opština Đakovica podnela tužbu putem koje je zatražila da se Gašić „poništi ugovor o izdavanju stana sa zahtevom za privremenu meru“.

Ova povratnica je u više navrata izjavljivala da se napadi na njenu kuću dešavaju svakodnevno, a da u prodavnicu i pekaru ide samo u pratnji policije, da bi u međuvremenu i oni odbili da joj prodaju hranu.

Prijatelju srpske povratnice u dva navrata izbušene su gume na automobilu i skinute registarske tablice naslovljene na Novi Pazar.

U međuvremenu je vest o njoj i uslovima u kojim živi postala viralna, ne samo za domaće već i za međunarodne medije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.