AFP u Đakovici: Srpkinja prkosi protivljenju grada da se vrati kući; „Nema nevinog Srbina“

Izvor: AFP/france24.com (Tekst je izvorno preveden sa engleskog osim naslova koji je adaptiran)

Kada je Dragica Gašić pokušala da kupi namirnice u lokalnoj prodavnici, vlasnik, Albanac, joj je zabranio ulaz. Njen greh? To što je prva i jedina Srpkinja koja se vratila u ovaj kosovski grad, koji i dalje nosi ožiljke višedecenijskog sukoba.

Pre više od 20 godina, Gašić i njena dva mlada sina bili su među desetinama hiljada Srba koji su izbegli sa Kosova nakon krvavog sukoba između srpskih snaga i albanskih boraca za nezavisnost.

Nakon što je oružje utihnulo, oko 13,000 Srba se postepeno vratilo u domove svojih predaka, u nekoliko enklava, ali se nijedan nije vratio u Gjakova – ili Đakovicu, kako Srbi nazivaju ovaj jugozapadni grad.

Tako je bilo sve do juna, kada je 59-godišnja Gašić, koja je radila kao čistačica tokom svog izgnanstva u Srbiji, odlučila da je vreme da se vrati kući.

„Celog života sam razmišljala i sanjala o svom stanu i povratku u Đakovicu… Ovde sam rodila dvoje dece, ovde sam imala najbolje godine u životu“, rekla je Gašić za AFP, sedeći u golom stanu u kojem kutija od kartona služi kao privremeni sto.

„Bila sam srećna ovde, živela sam zajedno sa komšijama Albancima i kolegama. Onda je došao rat i sve je krenulo naglavačke.“

Njen povratak izazvao je pometnju u gradu.

Đakovica i dalje leči rane zaostale posle rata krajem devedesetih. Grad od oko 40.000 stanovnika opustošile su srpske snage, pretrpeo je „najintenzivnije nasilje nad civilima u svim većim gradovima na Kosovu“, prema Human Rights Watch -u (HRW).

Ubijeno je oko 1,500 meštana – oko 12 odsto od ukupnog broja žrtava tokom sukoba na Kosovu. Oko 200 stanovnika grada još se vode kao nestali.

Zločini su uključivali masakr 20 ljudi u jednoj kući, starosti između dve i 73 godine, navodi HRW

Preživeli su tvrdili da su lokalni pripadnici srpske zajednice pomogli srpskim snagama da izvrše pokolj.

Većina etničkih Albanaca na Kosovu jednostrano je proglasila nezavisnost od Srbije 2008. godine, što Beograd i njegovi saveznici – Kina i Rusija, još uvek ne priznaju. Nezavisnost Kosova priznalo je oko 100 zemalja.

Stalno neprijateljstvo

Gašić se suočila sa stalnim neprijateljstvom komšija. Psuju je na ulici, bacaju kamenje na njen balkon i nemilosrdno lupaju na ulazna vrata, kaže ona.

Njena hrana i lekovi protiv dijabetesa ukradeni su tokom provale u njen stan. Policija, koja joj sada pruža 24-časovnu zaštitu u njenom domu, uhapsila je osumnjičenog.

Novinari AFP-a bili su svedoci incidenta u prodavnici, kada joj je vlasnik zabranio ulazak.

„Kupci su počeli da me bojkotuju zbog vas!“ – rekao je čovek Gašićevoj.

Komšije su jasno stavile do znanja da ne žele da Gašić tamo živi.

„Svaki Srbin koji se vrati je zločinac, jer je svaki počinio zločine“, rekao je za AFP Avni Ajdini (46), koja radi kao čuvar banke.

„I njene ruke su prljave“, rekla je Ferdonije Ćerkezi (68), čijeg su muža i četiri sina ubile srpske snage.

Ona i drugi kažu da je Gašić „radila za ministarstvo unutrašnjih poslova“.

Ali Gašić je rekla da je samo radila kao čistačica u lokalnoj policijskoj stanici.

„Znam da nikome nisam nanela nikakvu štetu“, rekla je.

„Razumem zašto ne vole da me vide, ja sam Srpkinja! … Rat je sve ispunio besom i napravio haos.“

Lokalne nevladine organizacije proizašle iz sukoba zatražile su od vlasti da „proteraju“ Gašić iz grada.

„Đakovica nije spremna da pozdravi povratak Srba sve dok ne budu isporučeni i poslednji ostaci naših najmilijih“, navodi 11 nevladinih organizacija u zajedničkom saopštenju.

„Nema nevinog Srbina“

Nusrete Kumnova, članica lokalnog udruženja porodica nestalih osoba, rekla je da se Srbima ne sme dozvoliti povratak jer su „rane još uvek otvorene“.

„Ne postoji nevin Srbin“, rekla je Kumnova za AFP praznog izraza lica, pogleda prikovanog za fotografiju svog sina Aljbiona, jednog od onih koji se još uvek vode kao nestali.

Gradonačelnik Đakovice Ardian Đini (Gjini) nastoji je da umanji napetost, jer su opštinski izbori na pragu.

On je lokalnim medijima rekao da „nema potrebe da se ovo politizuje do krajnosti“.

Opština je podnela tužbu zatraživši od suda da je iseli zbog neplaćanja kirije od 1997. godine.

Beograd je ponašanje lokalnih zvaničnika opisao kao „sistematski progon“.

Poznati advokat Arianit Koci, jedna od retkih istaknutih ličnosti na Kosovu koja je izrazila podršku Gašić, rekao je da iako niko ne može osporiti „monstruozne“ zločine koje su srpske snage počinile u Đakovici, „Srpkinju ne treba proterati“.

„Ona nikome nije pretnja“, napisao je Koci na Fejsbuku.

Gašić kaže da nema nameru da ode.

„Neću se vratiti u Srbiju. Ovo je moje, nikome to nisam uzela. U svom sam stanu. Sve ću izdržati.“

„Mogu me vratiti samo mrtvu.“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.