Dogovor!?: “Ako bi Vučić rekao – glasajte za magarca, Srbi na Severu bi glasali”


“Nekome je trebao panični dan na Severu Kosova. Recimo Beogradu, jer je predsednik Vučić trebalo da odgovara na neka pitanja u parlamentu, možda i nekim krugovima koji se zalažu za razgraničenje”, kazao je u emisiji “Dogovor!?”, novinar sa Severa Branislav Krstić. Njegova koleginica Violeta Oroši smatra da je Kosovu potrebna borba protiv kriminala, ali da treba da se dokaže da je to zaista bila namera nedavno na Severu Kosova.

Više od nedelju dana nakon akcije kosovskih specijalaca na Severu, još uvek se vode polemike oko stvarnih motiva. Violeta Oroši dopisnica nemačkog WDR radija kaže da je Kosovu preko potrebna borba protiv korupcije i kriminala, ali da bi bilo dobro da se dokaže da su policajci na Severu zaista učestvovali u kriminalnim aktivnostima, jer u suprotnom će se postaviti pitanje koliko su kosovske institucije sposobne.

Sa druge strane, novinar i analitičar Branislav Krstić kaže da se građanima na Severu Kosova ne sviđa represija koja je sprovedena tokom akcije kosovskih specijalaca.

„Narod je u velikoj panici. Ono što može da predstavlja pretnju to je da se sve više čak i javno šuška, da bi svako naredno ponašanje specijalnih jedinica Kosovske policije moglo da za posledicu ima vraćanje sedam godina unazad – ponovo barikade, ponovo zatvaranja“.

Krstić strahuje da bi „nekome ko je radikalniji moglo da padne na pamet da kaže – e, više ne može“. To bi mogle da budu tzv. srpske patriote koje su spremne da izginu jer ne žele da žive u nezavisnom Kosovu.

„To je deo Srba koji još uvek živi u doba Slobodana Miloševića, to je deo Srba koji je slepo verovao u laži predsednika Srbije koji je govorio da kada dođemo na vlast poništićemo sve što je Borko Stefanović potpisao sa kosovskim vlastima. To nije deo intelektualne elite“.

Govoreći o Vučićevoj izjavi o slanju srpske vojske na Kosovo, Violeta Oroši kaže da on to može da uradi i da “verovatno ima tu želju”.

„Međutim, što se tiče običnih ljudi, mislim da se mnogo toga promenilo. Da je to bilo pre pet ili šest godina mislim da bi bilo oko 60, 70 ili 80 odsto na Severu koji bi u to poverovali. Mislim da su se od ubistva Olivera Ivanovića malo promenile stvari, da su pripadnici srpske zajednice malo više na zemlji. Jednostavno su shvatili da ako za sebe ne budu brinuli da se ta država Srbija neće uvek brinuti o njima“.

Ona kaže da su tamošnji Srbi pod pritiskom zbog posla koji „moraju da sačuvaju“, pa pristaju na neke stvari na koje ne bi inače pristali.

„Naravno da bi oni želeli da žive u okviru Srbije. Međutim, očito je to  da su svakoga dana svesniji da će to pitanje mnogo teže ići i da će jednoga dana morati da odluče da ako Kosovo ostane u ovim granicama, da li će ostati ili će ga napustiti. Dakle, to su velike dileme i velike traume“, kaže Oroši.

Krstić, međutim, kaže da većina Srba na Severu veruje Vučiću.

„Preko 60 odsto Srba na Severu voli Vučića, preko 80 odsto glasa za njega. Šta to znači u prevodu? To znači, ako bi Vučić vezao magarca za most i tim Srbima rekao – “glasajte ga“, magarac bi bio izglasan za gradonačelnika. Kada bi se to desilo, sutradan bi Tači i Kadri Veselji čestitali pobedu magarca“, kazao je Krstić.

Bez obzira na poslednja iskustva sa specijalcima, Krstić smatra da “Kosovska policija mora da bude dobrodošla ukoliko dođe na Sever da hapsi preostali deo orgnizovane grupe koja je ubila Olivera Ivanovića”.

„Nekako se otvara pitanje da li postoji neko ko želi to da spreči? Ako tu postoje ljudi koji su asistirali u tom ubistvu, oni moraju da budu uhapšeni i to će vam reći svaki Srbin, svaki normalni Srbin“.

Poslednja akcija je, po njemu, bila sprovedena na „spektakularan način“ jer je namera predsednika i premijera Kosova bila da obeleže teritoriju i kažu „mi smo ovde zakon“.

RTV Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.