Koha: Džudo „ozvaničio“ tekst himne Kosova

Foto: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Po proglašavanju nezavisnosti, 17. februara 2008, Kosovo je takođe dobilo i novu himnu. Iako bez teksta, kompozicija Mendi Menđićija (Mendi Mengjiqi) intonirana je više puta u trenucima ponosa za zemlju.

Iako je tekst pesme „O draga domovino“ cirkulisala kao integralni deo kosovske himne, taj tekst nikada nije formalizovan.

Ipak, čini se da su džudistkinje Majlina Keljmendi, Nora Đakova, Distria Krasnići, Akil Đakova, Lorijana Kuka, a sada i Fljaka Lodža i Laura Fazliu, podigle zastavu Kosova svuda, čak i u zemljama koje ne priznaju nezavisnost Kosova i odlučile da odu korak dalje.

Danas je u Bosni i Hercegovini, dok je Laura Fazliu primala zlatnu medalju na Evropskom šampionatu za mlađe od 21 godine, zastava Kosova podignuta dok je u pozadini išla himna sa tekstom.

Ovo je uživo prenosio preko Fejsbuka trener Driton Kuka. On je napisao: „U BiH himna se intonira, i uz tekst“.

KoSSev: Himna bez teksta ali sa tekstom

Više je medijskih napisa do sada bilo o tome da kosovska himna, poput himne Bosne i Hercegovine, Španije i San Marina nema službeni tekst.

Iako je prema medijskim izveštajima iz 2008, kada je usvajana kosovska himna, među citiranim kriterijumima tadašnje kosovske vlade navedeno da konačno usvajanje teksta „nije imperativ“, s obzirom na to da većinu stanovništva čine Albanci, a manjinu Srbi, te da je teže napraviti tekst himne koji bi bio pomirljiv, kao i to da je vlada naglasila da „nijedna etnička grupa ne treba biti diskriminisana“, postoji tekst ove himne, koji je čak predstavljen i na JR VIDEOS YOUTUBE kanalu nacionalnih himni, marševa i tematskih pesama. Ipak, ovaj tekst nije zvaničan tekst i nije deo ni kosovskog Ustava niti Zakona o zvaničnim simbolima Kosova. Uprkos tome, kosovska himna se neretko izvodi sa ovim, nezvaničnim tekstom.

Evo kako je Vikipediji predstavljen tekst kosovske himne na, kako je navedeno, „albanskom i bosanskom:

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.