Tači ipak ne ide u Sarajevo, ovog puta zbog Dodikovog „ponižavajućeg“ poziva

Uprkos „volji i spremnosti“ da učestvuje na Samitu o procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji počinje 8. jula u Sarajevu, kosovski predsednik Hašim Tači danas je poručio da je njegov odlazak nemoguć zbog „ponižavajućeg poziva aktuelnog predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine“. 

Tači i maja odbio učešće na samitu u Sarajevu, tada zbog nepriznanja i viza

Početkom maja kosovski predsednik, Hašim Tači odbio je da učestvuje na samitu u Sarajevu zbog činjenice da Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo, kao i da BiH zahteva putnu vizu od građana Kosova. Ipak, to ga nije sprečilo da krajem juna ode u Belorusiju kako bi prisustvovao otvaranju „Evropskih igara 2019“ iako ova država takođe ne priznaje Kosovo; štaviše, za razliku od BiH, sa običnim kosovskim dokumentima nije moguće uopšte ni ući u Belorusiju.

Kosovski predsednik je u objavi na svom Fejsbuk profilu naveo da je „minimum onoga što traži Kosovo kako bi učestvovalo na ovakvim forumima, jednaki tretman kao i ostalih zemalja učesnica“.

Tači navodi da je ponašanje Bosne i Hercegovine „neprihvatljivo i paradoksalno, jer njeni predstavnici primenjuju potpuno antievropske prakse koje se ne razlikuju od onih u Srbiji“. 

Poručio je da „Kosovo ostaje posvećeno dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i evroatlantskoj budućnosti, ali da odbija da bude podvrgnuto i diskriminisano od strane bilo koga“. 

Bosna i Hercegovina ne priznaje Kosovo, a novembra meseca kosovska vlada uvela je takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije, ali i Bosne i Hercegovine.

Pročitajte još:

Koha: Propalo usvajanje zajedničke deklaracije u Sarajevu usled neslaganja delegacija Kosova i Srbije

Krajem juna, u medijima se pojavila vest da je predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovina Milorad Dodik uputio zvanični poziv predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da prisustvuje samitu Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji se u julu održava u Sarajevu. 

Dodik je u pismu izbegao da pomene Kosovo ali nije spomenuo ni „famoznu fusnotu“ da BiH nije priznala Kosovo, naveo je sarajevski portal Klix.ba.

Iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH su posle objavljivanja Dodikovog pisma Tačiju saopštili da Kosovo nije pozvano kao nezavisna država, već kao „nedefinisani subjekt s fusnotom“, prenela je Beta.

Dodali su i da je poziv uputilo Predsedništvo BiH, a ne Dodik kao član Predsedništva BiH.

„Mi barem u Republici Srpskoj, ako već ne BiH, priznajemo poternicu koju je za Tačijem izdala Srbija, bez obzira što je neki ne priznaju. Ali, dok je ovde, na Jahorini gde se održava Samit po pozivu Predsedništva i u svrhu Samita, njemu pripada puni imunitet u skladu sa međunarodnim pravom. I tako ćemo ga ispratiti preko granice. A kad nam opet bude dostupan i kad ne bude zaštićen imunitetom, biće uhapšen i po zakonu sproveden proces ekstradicije Srbiji“ – naveli su za Tanjug iz kabineta srpskog člana i Predsedavajućeg Predsedništva BiH, preneo je Blic.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.