Dodik tvrdi jedno, Džaferović drugo o glasanju za nezavisnost Kosova u Predsedništvu BiH

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Šefik Džaferović, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, rekao je nakon sednice ove institucije da u pozivu na sednicu nije ni stavio tačku dnevnog reda koja se odnosila na priznanje Kosova. Predsedništvo BiH odlučilo je da ne prizna nezavisnost Kosova, poručio je, sa druge strane, srpski član predsedništva BiH, Milorad Dodik, prenosi N1.

Džaferović je rekao da je potpuno jasno da priznanja Kosova neće biti dok ne bude konsenzusa.

“Ja danas nisam stavio tu tačku dnevnog reda u pozivu, potpuno je jasno da priznanja Kosova od strane Bosne i Hercegovine nema dok ne bude konsenzusa. Potpuno je izvesno da Bosna i Hercegovina neće na kraju doneti takvu odluku. Gospodin Dodik je insistirao da bude, Komšić tražio da se tačka povuče, ali je gospodin Dodik tražio da se ipak glasa. Na kraju je Dodik glasao protiv, a Komšić i ja nikako nismo glasali“, ispričao je Džaferović.

“Ponavljam, kao predsedavajući nisam tu tačku uvrstio na dnevni red. Bila je na vanrednoj. Pa je Dodik insistirao da se to stavi na dnevni red, a Komšić je rekao da povlači pa smo se složili da bude na dnevnom redu. Kada smo došli do glasanja, Komšić je opet tražio da se povuče. I onda je Dodik glasao protiv, a Komšić i ja nismo hteli da glasamo, jer nemamo o čemu da glasamo“, pojasnio je Džaferović.

Dodao je da je Predsedništvo pozdravilo dokumente koje je donela Evropska unija – kako izveštaj Evropske komisije, tako i ekonomsko-socijalni plan za Zapadni Balkan.

Dodik: Predsedništvo BiH odlučilo da ne prizna nezavisnost Kosova

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Predsedništvo BiH odlučilo da ne prizna nezavisnost Kosova.

On je novinarima u Sarajevu rekao da je on glasao protiv priznanja Kosova, da se bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović uzdržao od glasanja, dok hrvatski član Željko Komšić uopšte nije glasao.

„Formalno-pravno BiH je danas donela zvaničnu odluku o nepriznavanju Kosova i to je jako značajno“, rekao je Dodik.

Predsedništvo BiH je 17. septembra prvi put glasalo o stavu Bosne i Hercegovine o statusu Kosova i tada su za priznanje nezavisnosti glasali Komšić i Džaferović, dok je Dodik bio protiv.

Tada je dogovoreno da se ide u drugi krug glasanja na sledećoj sednici, koja je održana u četvrtak.

Dodik je tada kazao da će on, ako rezultat glasanja ponovo bude dva naprema jedan, staviti veto na odluku i tražiti izjašnjavanje o priznavanju Kosova u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Na ovaj način priča o priznavanju Kosova je završena i neće se o njoj raspravljati u parlamentu RS.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.