Rama za takse 100% sa Srbijom: „Šta koji k***“ – Ko god Tačija naziva izdajnikom je magarac

Peć orao sednica
Foto: Gazeta Express

Članovi porodica osuđenih u „Kumanovskoj grupi“ danas su protestovali u Peći zahtevajući puštanje svojih članova porodica. Sa druge strane, u istom gradu se održava i zajednička sednica Vlade Kosova i Veća ministara Albanije na kojoj je potpisano devet, dok neki mediji prenose da je reč o dvanaest, zajedničkih sporazuma o saradnji. Albanski premijer je ovom prilikom govorio o uvođenju taksi od 100 odsto za Sever, dok za jug Kosova treba da ostane nula procenta, preneli su kosovski mediji.

Izvan zgrade u kojoj se održava sednica, desetine ljudi, uglavnom članova porodice osuđenih „Kumanovske grupe“ protestuju zbog zatočenja svojih članova porodice, prenela je Gazeta Express.

„Gde su ostali momci Kumanovske grupe“?, „Gde je ostao Gruevski?“, neki su od natpisa koje su pokazivali članovi porodica osuđenika Kumanovske grupe.

Tokom svog govora, majka Valdeta Zeke, Širete Zeka, rekla je da se stidi albanske vlade koja je pomogla Nikoli Gruevskom da pobegne iz Makedonije kroz Albaniju, a da nikada nije brinula za one koji su u zatvoru u slučaju „Kumanovo“.

Protest peć

Video zapis protesta pogledajte ovde.

Potpisani sporazumi 

Unutar zgrade u kojoj se održava zajednička sednica vlada Kosova i Albanije potpisano je devet, dok neki mediji prenose dvanaest, zajedničkih sporazuma.

Haradinaj je rekao da je srećan zbog održavanja zajedničke sednice dve vlade, kao i da će devet sporazuma potpisanih dovesti do ujedinjenja ekonomija Kosova i Albanije, preneli su kosovski mediji.

Na današnjoj sednici na dnevnom redu našlo se postizanje sporazuma o uklanjanju, kako se na Kosovu tumači, nepotrebnih barijera za ekonomiju i biznis s obe strane granice, kao i ukidanje taksi za roming usluge u telekomunikaciji između Kosova i Albanije.

Neki od potpisanih sporazuma vezuju se za saradnju u vezi sa javnim dugom, kao i odnosa sa međunarodnim finansijskim institucijama.

„Ovde postavljamo 0% takse na jugu Kosova i 100% na severu Kosova“

Nakon potpisivanja sporazuma, novinarima se obratio i albanski premijer Edi Rama.

Rama se osvrnuo na odluku Kosova da poveća takse na 100 odsto na robu iz Srbije.

Rekao je da snažno podržava ovu odluku, ali ujedno navodeći prioritetnim uvođenje nula odsto takse kada je reč o carini Kosova i Albanije.

On je naglasio da je neprihvatljivo da Srbija zahteva da se ne koristi ime „Republika Kosovo“.

Izrazio je zabrinutost i povodom „propagande“ Srbije protiv priznanja Kosova kao i lobiranja za povlačenja priznanja.

Ovo je „What The Fu*k-WTF“, (Šta koji k***), rekao je Rama na engleskom, naglasivši „ovde postavljamo 0% takse na jugu Kosova i 100% na severu Kosova“, preneli kosovski mediji.

Skot: Izuzetno neuobičajan predlog

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše navode albanskog premijera Edija Rame da na Severu Kosova ostane taksa od 100 odsto, dok na jugu treba biti 0 odsto, ambasador SAD-a u Srbiji Kajl Skot nazvao je ovu odluku diskriminišućem, prenose beogradski mediji.

„Kosovo je jedna država, smatra sebe jednom državom, i primenjivati diskriminatorskuu politiku u jednom delu zemlje u odnosu na drugi deo zemlje, deluje kao izuzetno neuobičajan predlog.“

On je i dodao da će prvih šest meseci naredne godine između Albanije i Kosova carinska taksa biti nula kada je reč o carini Kosova i Albanije, kao i da na osnovu potpisanog sporazuma o romingu u prvih šest meseci naredne godine neće biti rominga između Kosova i Albanije.

Rama predstavio projekat nacionalnog ujedinjenja Albanije i Kosova

Edi Rama je takođe, po prvi put, predstavio ideju projekta nacionalnog ujedinjenja Albanije i Kosova, prenela je Gazeta Express.

Tokom sednice Rama je pozvao Haradinaja da dva ministarstva spoljnih poslova započnu sa radom u cilju stvaranje „zajedničke strategije za ujedinjenje Albanaca do 2025“.

„Ko god naziva Tačija izdajnikom je magarac“

Rama je takođe komentarisao i sinoćni dokumentarac „Heroji i izdajnici“ gde je jedno od pitanja koje je bilo postavljeno učesnicima glasilo „da li će nakon političke karijere Hašim Tači ostati upamćen kao heroj ili izdajnik“, navevši da ko god naziva Tačija izdajnikom je „magarac“.

Ubzo nakon toga usledila je reakcija Ramuša Haradinaja koji je, kako prenose kosovski mediji, informisao Ramu da ni „Ramuš, ni Rama, ni Tači“ ni bilo ko drugi „neće moći da dira nijedan metar Kosova“. Navodeći da je to pitanje rešeno još 17. februara 2008. kada je proglašena nezavisnost Kosova.

Nakon završene sednice, kosovski i albanski zvaničnici slikali su se zajedno, pokazujući znak albanskog orla.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.